38. Dansk kolonihistorie


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Hum

Semester:

1 semester
Institutter: SAXO-Instituttet, Afdeling for Historie
Undervisere: Per Nielsen, e-mail: pern@hum.ku.dk
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Forår 2013 Hum
Første undervisningsgang: Tirsdag den 5.februar 2013, tid: 11-15, lok.: P4
Desuden tre fællesforelæsninger onsdag den 27. februar, 6. marts og 13. marts, tid: 15-17, Aud.: 23.0.50
Undervisnings- form: Holdundervisning /seminar og tre fællesforelæsninger
Formål: Område D: Historie og kommunikation (fagelement 38) [HHIB00381E] (15 ECTS)
Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen.
Indhold: Områdegennemgangen vil koncentrere sig om Dansk Vestindiens og Grønlands historie med emner som slaveri, kulturmøde og indbyggernes status i staten.

Kommunikationsdelen vil have særlig fokus på museumsformidling og formidlingen af bygninger og lokaliteter, altså brugen af erindringssteder til kolonihistorien. Oplevelsesøkonomi og kulturturisme, tiltrækningskraften ved vold og lidelse, betydningen af autenticitet overfor kopier og forskellige fagdiscipliners sprog, teori og metode er nogle af de vinkler, der vil blive taget op. Gymnasieundervisning, formidling gennem artikler, m.m. indgår også i forløbet. Vi tager på mindst et museumsbesøg og en byvandring.

Der vil indgå enkelte franske eksempler på museumsformidling og på den franske kolonihistories plads i det moderne Frankrig. Du kan således selv dreje emnet yderligere i den retning.

Faglige mål (udover de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• præsentere og diskutere generelle teorier og synspunkter vedr. faglig kommunikation
• beherske og diskutere overordnede problemstillinger i forbindelse med baggrunde for kolonisation, resultater af kulturmøder, eksempler på etnocentrisme, syn på fremmede og racebegrebets udvikling
• karakterisere og forholde sig kritisk til historieskrivningen og museumsformidlingen på det valgte område
• redegøre for forskelle mellem fagdiscipliner som etnografi, etnologi, antropologi, arkæologi, kunsthistorie og historie
• beskrive en genstand og en bygning og komme med forslag til anvendelsesmuligheder for materiel kultur i gymnasieundervisning eller formidling til voksne
Litteratur: I den første del af kurset benyttes tekster om formidling, af bl.a. Peter Stray Jørgensen, Leif Becker Jensen og Ole Strandgaard.

Man kan forberede sig til emnet kolonihistorie ved at læse tillægsbindene til Politikens danmarkshistorie om Vestindien (Ove Hornby, 1980) og Grønland (Finn Gad, 1984). Disse to værker vil sammen med større afsnit fra Ole Strandgaard: Museumsbogen. Praktisk museologi (Aarhus 2010) blive benyttet i undervisningen sammen med tekster samlet i et kompendium.
Tilmelding: Undervisningstilmelding foretages i Selvbetjeningen på KUnet:
[Blanketnavn: Historie, 4. semester: Omr. D, BA, Forår 2013]
Ordinær tilmeldingsperiode: 15. november til 3. december.
Eftertilmeldingsperiode: 28. januar – 11. februar.

I forbindelse med den ordinære undervisningstilmelding skal der vælges 4 af de 6 udbudte kurser i 38. Område D: Historie og kommunikation i prioriteret rækkefølge, hvis man vil være sikker på holdplads inden der åbnes for eftertilmeldingsperioden i Selvbetjeningen.

Resultatet af tilmeldingerne vil senest fremgå af Selvbetjeningen den 28. januar.

I Eftertilmeldingsperioden fremgår det af Selvbetjeningen hvilke hold der har ledige pladser.

Visuelle guider til tilmelding, tjek af tilmelding, valg af hold og afmelding
Eksamensform: Fagelement 38 [HHIB00381E] (15 ECTS):

Prøveform: Fri skriftlig hjemmeopgave under forudsætning af aktiv undervisningsdeltagelse. Hjemmeopgaven må have et omfang på maks. 15 normalsider. Hjemmeopgaven skal indeholdende en kort redegørelse for de kommunikationsmæssige overvejelser vedrørende formidlingen af det valgte stof til den givne målgruppe samt den valgte genres muligheder og begrænsninger (1-2 sider) samt en fremlæggelse af det faglige stof i en valgt given formidlingsform.
Opgave 1: Kommunikationsteoretisk opgave: På grundlag af et valgt fagligt område og en valgt målgruppe stiller underviseren en opgave, hvori der skal redegøres for og diskuteres overvejelser omkring afsender- og modtagerperspektiver. Kommunikationsteoretiske overvejelser inddrages i opgaven. Desuden skitseres formidlingen af det faglige stof i synopsisform. Samlet omfang på maks. 5 normalsider.
Opgave 2: En udskrift af en powerpointpræsentation til en mundtlig præsentation af et valgt fagligt område med henblik på en valgt målgruppe. Præsentationen ledsages af kommunikationsfaglige overvejelser vedr. mundtlig formidling til den givne målgruppe på max 1-2 normalsider.
Begge opgaver afleveres i holdets Absalon-system til en frist fastsat af underviseren.
Censurform: Intern.
Bedømmelsesform: Prøven bedømmes efter 7-trins-skalaen.

Fordeling af emner for fagelementer med individuelt valgt pensum (Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen)
Der består følgende indholdsmæssige bindinger på fagelementerne med individuelt valgt emne (fagelement 25 (Område A), fagelement 34 (Område B), fagelement 37 (Område C), fagelement 38 (Område D) og fagelement 39 (Bachelorprojekt)):

Krav til fordeling i tid:
• et af disse fagelementer skal have hovedvægt efter 1914.
• et af disse fagelementer skal have hovedvægt før 1500.
• et af disse fagelementer skal have hovedvægt i perioden 1500-1914.
Årstallene gælder for områder, der geografisk har hovedvægt i den europæiske kulturkreds. I andre tilfælde skal årstalsgrænserne tilpasses, så der er tale om samfund, der udviser (tilnærmet) tilsvarende træk.

Krav til fordeling i rum:
• mindst ét af disse fagelementer skal have emne fra Danmarks historie.
• mindst et af disse fagelementer skal have emne fra ikke dansk historie.

Se Studieordningen.

Find mere information om eksamen på Bachelor-niveau.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Når man har fået status Plads i Selvbetjeningen på KUnet kan der gå op til tre hverdage før der åbnes for adgang til kursusrummet i Absalon. Hvis man ikke efter tre hverdage er knyttet til kursusrummet i Absalon, skal henvendelse ske til Christian Thorup Lund, e-mail: chrislund@hum.ku.dk, med oplysning om: navn, KU-brugernavn, CPR-nr., fagelement og hold.

Log på Absalon via KUnet.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 23/1-2013



Københavns Universitet