uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Grundlæggende geofysik og hydrogeologi


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 1 Kurset udbydes i skemagruppe A Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 1. blok
Skemagruppe: A
Fagområde: geol
Varighed: 7 uger
Institutter: Institut for Geografi og Geologi
Studieordning: 2012-studieordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Lars Nielsen, ln@geo.ku.dk tlf. 35 32 24 54
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Efterår 2012 NAT
Undervisnings- periode: Uge 36-44
Undervisnings- form: Undervisningen foregår ved forelæsninger, øvelser og 2 ekskursionsdage. Omfanget af undervisningen svarer til 8 kontaktimer pr. uge.
Formål: Det overordnede mål med kurset er at give en basal introduktion til fagområderne geofysik og hydrogeologi. Kurset giver de studerende et bredt overblik over elementære metoder og problemstillinger indenfor de to fagområder. En væsentlig del af undervisningen vil tage udgangspunkt i et eller to konkrete projekter, hvor de studerende indsamler, integrerer og fortolker geofysiske og hydrogeologiske data. De konkrete projekter kan f.eks. omhandle geofysisk og hydrologisk kortlægning og fortolkning af forurening i et grundvandsmagasin og/eller tilsvarende kortlægning og fortolkning af indtrængende saltvand i et kystnært miljø.
Indhold: Introduktion af fagområderne geofysik og hydrogeologi; basal indføring i forskellige geofysiske metoder og deres anvendelse, metodiske muligheder og begrænsninger, grundvandsmagasiner og geologi, hydraulisk trykniveau, Darcys lov, hydrauliske parametre, simpel stoftransport; gennemførelse af integreret undersøgelse af geologiske forhold og grundvandsforhold på 1-2 feltlokaliteter baseret på samtolkning af geofysiske og hydrogeologiske data.
Kompetence- beskrivelse: Kursets mål er, at den studerende erhverver sig en elementær geofysisk og hydrogeologisk viden. Den studerende forventes at tilegne sig et overblik over elementære geofysiske og hydrogeologiske metoder og at kunne argumentere for, hvilke metoder der egner sig bedst til løsning af almindelige problemstillinger. Den studerende forventes at kunne indsamle feltdata indenfor de to discipliner, kritisk at kunne evaluere de indsamlede data samt at kunne lave en fortolkning af de indsamlede data i sammenhæng med geologiske oplysninger fra feltområdet. Et centralt element er, at den studerende erhverver sig evnen til at kunne syntetisere og integrere forskellige datatyper i tolkningen. Endvidere forventes den studerende at kunne fremstille skriftlige rapporter over de i kurset behandlede emner og mundtligt at kunne forsvare sine resultater og diskutere disse i forhold til kursets pensum.
Målbeskrivelse:
Kursets faglige mål er, at den studerende skal/kan/har:
  • danne sig et bredt overblik over eksisterende, elementære geofysiske og hydrogeologiske teori og metoder;
  • udvælge geofysiske og hydrogeologiske metoder til løsning af almindelige, konkrete problemstillinger;
  • indsamle geofysiske og hydrologiske data;
  • notere og skitsere måledata i felten samt forholde sig kritisk til de indsamlede data;
  • lave en fortolkning af de geofysiske data vha. geofysiske tolkningsværktøjer og give en kvalificeret vurdering af den geofysiske fortolkning;
  • fremstille et kort over målte hydrologiske trykniveauer og vurdere vandets strømningsmønster baseret på sådanne kort;
  • opstille en hydrogeologisk model for et konkret studieområde;
  • vurdere udbredelsen af en forurening eller en saltvandsindtrængning i grundvandsmagasiner vha. geofysiske og hydrogeologiske data;
  • syntetisere de forskellige datatyper og metoder i een samlet og integreret fortolkning.
  • Tilmelding: Via Selvbetjeningen på KUnet mellem den 15. maj og 1. juni. For 1. årsstuderende sker tilmeldingen automatisk.
    Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 10. juni
    Faglige forudsætninger: Områdespecifikke adgangskrav til bacheloruddannelsen i geologi-geoscience Matematik A, Fysik B og Kemi B.
    Eksamensform: Skriftlig opgave med tilknyttet mundtlig prøve, intern censur, bedømmelse efter 7-trinsskalaen. Den mundtlige prøve varer 20 minutter og er uden forberedelse oghjælpemidler. Opgaven udarbejdes løbende og afleveres i eksamensugerne. Forudsætninger for at gå til eksamen er godkendelse af skriftligt arbejde og/eller mundtligt oplæg ved undervisningen; nærmere oplysninger ved første undervisningsgang. Re-eksamen som ordinær eksamen.
    Eksamen: Opgave afleveres den 31. oktober 2012 kl. 11.00 i tre identiske eksemplarer til eksamensadministrationen i lokale 04.1.411 samt mundtlig prøve fra den 7. til den 9. november 2012.
    Reeksamen: Opgave afleveres den 28. januar 2013 kl. 11.00 i tre identiske eksemplarer til eksamensadministrationen i lokale 04.1.411 samt mundtlig prøve den 31. januar 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Kursus hjemmeside: Der henvises til Absalon
    Bemærkninger: Der skal påregnes 200 kr. i gebyr for de 2 ekskursionsdage. Gebyret skal være indbetalt inden ekskursionen.
    Pensum: Vær opmærksomhed på at godkendt pensumliste for indeværende studieår 2012-2013 opdateres og uploades i Absalon 4 uger efter starten af blokken.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 27/10-2012



    Københavns Universitet