uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Makrofauna i ferskvand: Økologi og miljøbestemmelse


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
ECTS points: 7,5
Punkter: 7,5
Point: 7,5

Semester:

Sommer
Institutter: Biologisk Institut
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Dean Jacobsen, Ferskvandsbiologisk Laboratorium, tlf. 3532 1913, email: djacobsen@bio.ku.dk
Skema- oplysninger: 8 dages internatkursus på Salten Skov Laboratoriet ved Silkeborg i august.
Undervisnings- form: 8 dages internatkursus på Salten Skov Laboratoriet ved Silkeborg.
Formål: 1) At kunne opstille og gennemføre et prøvetagningsprogram med henblik på at vurdere den biologiske og miljømæssige kvalitet i vandløb i søer.
2) At erhverve et indgående kendskab til makroinvertebratfaunaen i ferskvand, og til de faktorer som styrer artssammensætningen.
3) At kunne analysere samfundsdata, fordelingsmønstre og diversitet gennem gængse og avancerede analysemetoder.
4) At kunne sammenholde, på en kritisk og objektiv måde, de opnåede resultater med nationale og internationale index/retningslinier til vurdering af vand- og habitatkvalitet.
5) Endelig at kunne vurdere nødvendige indgreb for at kunne opfylde de opstillede målsætninger.
Indhold: Kurset består dels af en fælles del, hvor der arbejdes med grundlæggende metoder og redskaber, dels af en projektorienteret del, hvor der arbejdes i grupper. I udvalgte søer og vandløb, der dækker betydelige forskelligheder i forurening og fysisk-kemiske betingelser, indsamles prøver af bentiske makroinvertebratsamfund og der udføres målinger til at beskrive lokalitetens miljømæssige forhold. I feltlaboratoriet analyseres de biologiske samfunds artssammensætning kvalitativt og kvantitativt. Samfundsstrukturen udtrykkes numerisk gennem indexberegninger af artssammensætning, artsdiversitet og dominansforhold mellem arter og grupper. Ligheder og forskelle mellem lokaliteternes biologiske parametre og deres kobling til miljøforholdene analyseres og vurderes yderligere gennem moderne numerisk-statistisk computeranalyse, således at relationerne til de herskende miljøgradienter afdækkes. Der indgår en række forelæsninger over centrale temaer for kurset. Baggrunden for nationale- og internationale direktiver til at bedømme den biologiske kvalitet (fx. Dansk Vandløbsfaunaindex og EU´s Vandrammedirektiv) vurderes og diskuteres. Resultater fremlægges og diskuteres mundtligt under kursusforløbet, og der afleveres en udførlig skriftlig rapport ugen efter internatkurset.
Målbeskrivelse:
  • Beskrive de væsentligste fysiske og miljømæssige forhold på en sølokalitet og på en vandløbsstrækning.
  • Beskrive den longitudinale (vandløb) og vertikale (søer) fordeling af de overordnede faunagrupper i (teoretisk) uforstyrrede danske ferskvande .
  • Beskrive effekterne af næringsstoftilførsel til søer, samt effekterne af organisk belastning i vandløb.
  • Beskrive de gængse metoder til måling af fysisk-kemiske variable og indsamling af fauna-prøver på ferskvandlokaliteter.
  • Nævne makrofaunaens væsentligste tilpasninger til livet i de lotiske og lentiske miljøer (eksempelvis respiratoriske, morfologiske og fødebiologiske tilpasninger).
  • Vurdere betydningen af forskellige miljøparametres faunafordelende effekt på forskellig tidslig og rumlig skala.
  • Ved hjælp af bestemmelseslitteratur kunne identificere makrofaunaen i danske søer og vandløb til det taxonomiske niveau, som kræves i de på kurset anvendte biotiske indeks.
  • Genkende og nævne de nøgle-taxa og -grupper i ferskvandsfaunaen, som udviser specifikke miljømæssige præferencer (indikator-arter).
  • Vurdere og fortolke de på kurset anvendte diversitetsindeks og kvantitative opgørelser.
  • Vurdere fordele og ulemper ved biologisk bedømmelse af søer og vandløb, samt kritisk at kunne forholde sig til de dertil knyttede officielle makrofaunaindeks.
  • Præsentere og formidle observationer, resultater og miljøvurderinger med reference til den relevante litteratur.
  • Lærebøger: Obligatorisk læsestof udgøres af kompendier, lærebogskapitler samt originalartikler. Kompendierne rummer den teoretiske baggrund for kurset, en beskrivelse af det praktiske biologiske og fysisk/kemiske felt og laboratoriearbejde, en gennemgang af dataanalyse samt en vejledning i Dansk Vandløsbfaunaindex og EU's Vandrammedirektiv.
    Tilmelding: Der er tilmelding til sommerkurserne på KUnet i perioden 15. november - 1. december.
    Tilmelding efter 1. december sker til Lis Møller Christensen i Biocenteret, tlf. 3532 2003, e-mail: lmc@bio.ku.dk.
    Eksamensform: De studerendes mundtlige fremlæggelser af undersøgelsesresultater under kurset skal godkendes. En uge efter internatkursets afslutning afleverer hver studerende en udførlig rapport over det udførte arbejde indeholdende tolkning og diskussion. Disse rapporter vil blive kommenteret af lærerne og bedømt efter 7-trinskalaen. Intern censur. Reeksamen: Ikke beståede rapporter vil blive givet mulighed for genfremsendelse.
    Eksamen: Aflvering af opgave.
    Reeksamen: Genaflevering af rapporter.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: De studerende betaler for fortæring under kurset samt betaler selv for transport til og fra feltstationen.
    Kurset indgår i kompetenceprofilerne Akvatisk biologi og Økologi og evolution. For alle kurser på kompetenceprofilerne se Biologisk Instituts kursusportal.
    Undervisningssproget er som udgangspunkt dansk, men er afhængig af deltagerskare.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 6/12-2012



    Københavns Universitet