Jordbundsressourcer og jordbundens miljøgeokemi


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: geog
Varighed: 7 uger
Institutter: Institut for Geografi og Geologi
Studieordning: 2012-studieordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Bo Elberling, e-mail: be@geo.ku.dk, tlf. 35 32 25 20
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- periode: Uge 17-24
Undervisnings- form: Undervisningen foregår ved øvelser/seminarer og en ekskursion. Undervisningsplan og -omfang fremgår af kursushjemmesiden. Der må påregnes at undervisningen og forberedelse svarer til 20 timers arbejde pr uge. De beskrevne kompetencemål opnås kun fuldstændigt ved at den studerende deltager aktivt i undervisningen, fx. gennem diskussion og oplæg.
Indhold: Jordens bestanddele (mineraler, organisk stof, vand og jordluft), jordfysik (jordens struktur, styrkeegenskaber og erosion), jordvandsfysik (nedsivning), terrestriske fluxe (udvaskning, gasdynamik, opvarmning/nedkøling), jordens biologi, mikrobiologisk stofomsætning, forvitring, jordbundsdannende processer (ionbytning, opløsning, udfældning, redoxprocesser), jordbundstyper (Soil Taxonomy) samt miljørelaterede eksempler (forsuring, fosfortilbageholdelse, nitratomsætning og kulstofbinding).
Kompetence- beskrivelse: Kurset giver en indføring i geokemiske og fysiske forhold og processer i jord og vandige miljøer med henblik på at vurdere konkrete miljøtilstande. Ved kursets afslutning bør den studerende have et indgående kendskab til de globale jordbundsforhold og til alle væsentlige og betydende jordbundsegenskaber samt være i stand til at argumentere for valg af teori og metoder indenfor geokemiske og fysiske processer i jord og vandige miljøer, samt at vurdere disses egnethed i løsningen af konkrete problemstillinger. Desuden forventes det, at den studerende selvstændigt kan pege på løsninger af afgrænset videnskabelig problemstilling, formidle og vurdere videnskabelige resultater mundtligt og skriftligt samt anvende litteratur hensigtsmæssigt til både analyse og diskussion. Der lægges vægt på, at den studerende i et betydeligt omfang kan analysere og vurdere kvaliteten og ikke mindst svagheder i konkrete miljøundersøgelser og derved bedømme forskellige forklaringer, teorier og metoder og deres konkrete anvendelighed.
Målbeskrivelse: Kursets faglige mål er, at den studerende skal/kan/har:
• redegøre for væsentlige geokemiske og fysiske forhold i jorden og de forskellige centrale stofstrømme i jordmiljøet (C, N, P, K) samt hvordan vi mennesker påvirker disse forhold og stofstrømme;
• definere vigtige lovmæssigheder indenfor stoftransport og -omsætning i jordmiljøet, herunder diffusion, konvektion, stofomsætning, temperaturafhængighed og ligevægtsligninger;
• redegøre for de vigtigste jordbundsdannede processer samt have indsigt i samspil mellem ydre faktorer der påvirker jordmiljøet og de jordbundsdannende processer;
• forstå forskellige metodiske tilgange til jordbundsanalyser og bruge dette til en konkret diskussion og vurdering af resultater.
Tilmelding: Via KUnet mellem den 15. november og 1. december.
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 10. marts
Eksamensform: Mundtlig prøve, intern censur, bedømmelse efter 7-trins-skalaen. Eksamen er en mundtlig prøve med 24 timers forberedelse. Den mundtlige prøve varer 20 minutter. Re-eksamen som ordinær eksamen.
Forudsætninger for at gå til eksamen er godkendelse af skriftligt arbejde og/eller mundtligt oplæg ved undervisningen (nærmere information ved første undervisningsgang).
Eksamen: Mundtlig prøve med 24 timers forberedelse. Eksamensspørgsmål udleveres d. 17. juni og mundtlig prøve d. 18. juni 2013 eller eksamensspørgsmål udleveres d. 18. juni og mundtlig prøve d. 19. juni 2013.
Reeksamen: Mundtlig prøve med 24 timers forberedelse. Udleveres d. 22. august og mundtlig prøve d. 23. august 2013.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Der henvises til Absalon
Bemærkninger: Deltagelse i dette kursus som enkeltfagsstuderende (meritstuderende eller under Åben uddannelse) kræver ikke, at du opfylder de områdespecifikke adgangskrav Dansk A, Engelsk B, Matematik A, der gælder for optagelse som bachelorstuderende
Pensum: Der henvises til Absalon
Vær opmærksom på at godkendt pensumliste for indeværende studieår 2012-2013 opdateres og uploades i Absalon 4 uger efter starten af blokken.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 19/11-2012



Københavns Universitet