uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Feltkursus i Naturforvaltning


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Point: 7,5
Institutter: Biologisk Institut og Institut for geovidenskab, naturressourcer og planlægning
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Helge Ro-Poulsen, tlf. 22769317, email: helgerp@bio.ku.dk, Sektion for Terrestrisk Økologi, BIO.
Andre undervisere: Rita Buttenschøn, IGNP, og Ulrik Søchting, BIO.
Undervisnings- periode: 1.-10. juli 2013 på Mønsted-laboratoriet.
Undervisnings- form: Kurset er et internat over ti dage.
De første fire dage besøges en række terrestriske naturtyper, som bliver præsenteret af lokale naturforvaltere (kommunebiologer, skovridere, forstfuldmægtige etc.). Naturtypernes bevaringstilstand analyseres i felten vha gængse biologiske og strukturelle indikatorer (artsindeks og strukturindeks). Naturtypernes økologi og dynamik gennemgås på stedet.
De sidste fem dage udføres projektarbejder, hvor man gruppevis arbejder i et udvalgt område med flere naturtyper. På grundlag af konkrete naturkvalitetsbedømmelser i felten udarbejdes skriftligt forslag til handleplaner for områdernes naturpleje. Som afslutning på kurset bliver resultaterne drøftet på et fællesmøde med lodsejere og kommunale forvaltere.
Indhold: Feltkurset behandler naturbeskyttelse og -forvaltning, herunder landskabsøkologi, med et operationelt sigte, dvs. der lægges vægt på konkret opgaveløsning i felten. Følgende emner behandles:
  • naturforvaltning nationalt og internationalt (NATURA 2000, § 3),
  • naturovervågning og bevaringsmålsætninger,
  • naturpleje og –genopretning,
  • naturplaner,
  • feltbaseret naturformidling og naturvejledning.
  • Målbeskrivelse: Efter kurset forventes deltagerne at kunne:
  • foretage analyser af naturtilstanden i en given habitat baseret på vegetationen, samt udvalgte arters forekomst og hyppighed (bilagsarter, rødlistearter m.v.).
  • udføre naturovervågning og naturkvalitetsbedømmelse med de hertil udviklede redskaber og lave en kritisk analyse af resultaterne herfra.
  • beskrive en naturlokalitet og indhente den nødvendige viden (biologi, drift, miljøpåvirkning, administration etc.) for en forvaltning med henblik på at opnå gunstig bevaringsstatus for naturtyperne på lokaliteten.
  • tilrettelægge den optimale naturpleje i forhold til målsætning for en naturlokalitet.
  • afrapportere og formidle resultaterne fra en analyse af en lokalitet, så de kan benyttes operationelt og danne grundlag for en drøftelse mellem interesserede borgere, lodsejere og forvaltningsansvarlige.
  • Lærebøger: Oplyses senere.
    Tilmelding: Der er tilmelding til sommerkurserne på KUnet i perioden 15. november - 1. december. Efter 1. december sker tilmelding til Lis Møller Christensen, Biologisk Institut, Ole Maaløes Vej 5, e-mail: lmc@bio.ku.dk.
    Eksamensform: Eksamensform: Aktiv deltagelse i kurset samt godkendelse af rapport og præsentation. Bestået/ikke-bestået. Intern censur. Reeksamen: Fornyet gennemførsel af kurset eller fornyet indlevering af rapport og fornyet godkendelse af præsentation. Eksamen: Ved kursets afslutning.
    Eksamen: Løbende evaluering.
    Reeksamen: Fornyet gennemførelse af kurset eller fornyet indlevering af rapport og fornyet godkendelse.
    Kursus hjemmeside:
    Kursus hjemmeside: Under udarbejdelse.
    Bemærkninger: De studerende opkræves i foråret betaling for fortæring under kurset, ca. 1.100 kr.
    Kurset indgår i kompetenceprofilen Natur og Miljø. For alle kurser på kompetenceprofilerne se Biologisk Instituts kursusportal.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 28/2-2013



    Københavns Universitet