uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Elektromagnetisme (EM1)


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: fys
Institutter: Niels Bohr Institutet
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Peter Ditlevsen, tlf: 35 32 06 03, mail: pditlev@gfy.ku.dk
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- periode: 22. april til 23. juni 2013.
Undervisnings- form: Teoretisk del: 4 timers forelæsninger og 4 timers regneøvelser per uge i 7 uger. Eksperimentel del: 3 timers øvelser i 6 uger.
Formål: Kurset tager udgangspunkt i de ellærekundskaber, den studerende har tilegnet sig i gymnasiet. Nye centrale emner introduceres, og den studerende bringes i stand til at behandle stoffet på et væsentligt mere avanceret matematisk niveau. Specielt opnås der forståelse for, at samtlige fænomener af elektrisk og magnetisk natur kan beskrives gennem et simpelt sæt af få partielle differentialligninger, de såkaldte Maxwell-ligninger.
Indhold: Kurset består af en teoretisk og en eksperimentel del. Den teoretiske del giver en indføring i elektromagnetiske grundbegreber: elektrisk ladning, kræfter og felter, elektrisk potential, dielektriske materialer, kapacitans, strøm, modstand, elektromotorisk kraft, magnetfelter, magnetiske materialer, og induktion. Undervejs opbygges Maxwell's ligninger systematisk og sammenfattes til sidst med indførelse af forskydningsleddet. Den eksperimentelle del er snævert forbundet med den teoretiske del.
Målbeskrivelse: Kurset sigter mod at studenten kan
  • anvende basale metoder og resultater inden for elektromagnetisme.
  • analysere simple elektromagnetiske problemstillinger.
  • udpege og anvende de centrale relationer og lovmæssigheder.
  • argumentere for disses anvendelighed.
  • argumentere for skridtene i opgaveløsninger.
  • benytte matematisk analyse i opgaveløsninger.
  • formulere korrekte argumenter for elektromagnetiske sammenhænge.
  • udføre og beskrive eksperimentelle undersøgelser af simple centrale fænomener inden for elektromagnetisme.
  • Endelig vil den studerende opnå kompetence i anvendelse af plan- og rum-integraler samt differential operatorer, hvorved de får fortrolighed med (den ækvivalente) beskrivelse af elektromagnetismen på integral form såvel som differential form (Maxwell ligningerne).

Karakteren 12 gives for præstationen, hvor studenten på overbevisende måde har demonstreret selvstændighed, overblik og indsigt i detaljerne svarende til ovennævnte målbeskrivelser.
Karakteren 2 gives for den usikre præstation, hvor studenten kun lige klarer det nødvendige minimum af de anførte målbeskrivelser.
Lærebøger: David J. Griffiths, Introduction to Electrodynamics (Third Edition), Prentice Hall 1999, ISBN: 0-13-919960-8
Tilmelding: Tilmelding foregår på Selvbetjeningen i perioden 15. november - 1. december, 2012.
Faglige forudsætninger: Mek2, MatIntro, LinAlg, Mat F eller tilsvarende.
Eksamensform: Bedømmelse med karakter efter 7-trins skalaen med ekstern censur baseret på en 4 timers skriftlig eksamen med alle sædvanlige hjælpemidler. Det er et krav for deltagelse i eksamen at følgende er godkendt og gyldigt senest en uge før eksamen: aktiv deltagelse i samtlige laboratorieøvelser og én laboratorierapport.
Reeksamen: 4 timers skriftlig eksamen med alle sædvanlige hjælpemidler - såfremt der er 10 eller færre tilmeldte ændres eksamensformen til en 30 minutters mundtlig prøve uden forberedelse. Ekstern censur, karakter efter 7-trins skalaen.
Deltagelseskravene for ordinær eksamen gælder også for reeksamen.
Eksamen: Skriftlig prøve d. 21. juni 2013.
Reeksamen: Skriftlig prøve d. 23. august 2013.Såfremt der er 10 eller færre tilmeldte til reeksamen, ændres eksamensformen til mundtlig.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Rapporter o.a., som er obligatoriske for deltagelse i eksamen, er gyldige ved de 3 første eksamensmuligheder i fagelementet efter elementets afslutning. Den ordinære eksamen tæller som første mulighed. Hvis pensum og eksamensformen på kurset ikke er ændret, kan rapporterne bruges også ved fjerde eksamensmulighed. Den kursusansvarlige kan (uden studienævnets godkendelse) tillade, at endnu ældre rapporter giver adgang til eksamen.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 15/11-2012



Københavns Universitet