uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Radioaktive isotoper og ioniserende stråling (Isotop)


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 3 Kurset udbydes i skemagruppe C Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
ECTS points: 7,5
Point: 7,5
Blokstruktur: 3. blok
Skemagruppe: C
Fagområde: fys
Institutter: Biologisk Institut og Niels Bohr Institutet (i samarbejde med lærerkræfter fra andre institutioner)
Uddannelsesdel: Bachelor niveau, Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Kursusleder, lektor Jørgen Gomme, tlf. 3532 1639 eller 4582 9397, email: jgomme@bio.ku.dk Sekretariat: isotop@bio.ku.dk
Andre undervisere: Lektorerne Jørgen Gomme og Steen Laugesen Hansen samt eksterne eksperter.
Skema- oplysninger: Undervisningen foregår i ugerne 6-15, og finder sted i August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 Kbh. Ø.
Forelæsninger: Mandage kl. 13-16 (enkelte uger 13-17), første gang 4. februar 2013.
Laboratorieøvelser og diskussionstimer: afhænger af holdplacering, se kursets websted (se nedenfor).
Studerende fra det naturvidenskabelige fakultet vil normalt have øvelser onsdag formiddag eller eftermiddag. I øvrigt oprettes øvelseshold efter behov tirsdag formiddag/eftermiddag, torsdag formiddag/eftermiddag og fredag formiddag.
Detaljeret undervisningsplan findes på kursets websted.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- periode: Uge 6-15 (4. februar - 10. april 2013)
Undervisnings- form: Ca. 25 forelæsninger, 21 timers laboratorieøvelser og 8 diskussionstimer/seminarer samt afsluttende spørgetimer. Elementer af e-læring bruges som supplement til tilstedeværelsesundervisningen.
Formål: Kurset giver deltagerne: (1) en grundlæggende forståelse af fænomenerne radioaktivitet og ioniserende stråling, herunder den ioniserende strålings påvirkning af og betydning for biologiske systemer (herunder især mennesker); (2) et praksis-orienteret kendskab til strålingsfysik, registreringsteknik, strålehygiejne og arbejdet med radioaktivt mærkede stoffer i forbindelse med biologiske og medicinske anvendelser. Kurset opfylder Sundhedsstyrelsens autorisationskrav, se under Bemærkninger. Se også nedenstående kompetencebeskrivelse.
Indhold: Radioaktive og stabile isotoper, det radioaktive henfald, strålingstyper. Naturlig og induceret radioaktivitet. Absorption og spredning af stråling i stof. Energiabsorption i biologisk materiale. Ekstern og intern dosimetri, strålehygiejne. Grundtræk af radiobiologien. Registreringsudstyr for ioniserende stråling. Planlægning af biologiske sporstofforsøg. Radioaktivitetslovgivning og ansvarsforhold i laboratoriet.
Kompetence- beskrivelse: Kurset skal give deltagerne baggrund for en faglig adækvat og strålehygiejnisk forsvarlig anvendelse af radionuklider og ioniserende stråling som redskaber i biologisk eller medicinsk forsknings- og analysearbejde. Deltagerne skal herunder opnå kompetencer svarende til de danske sundhedsmyndigheders krav til personer, der skal fungere som ansvarlig leder for arbejdet med åbne radioaktive kilder, jf. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 954 af 23. oktober 2000 om anvendelsen af åbne radioaktive kilder på sygehuse, laboratorier m.v.

Efter endt kursus skal deltagerne kunne:

• Fremskaffe, vurdere og redegøre for de fysiske data om radionukliderne, herunder deres henfaldstyper, strålingstyper og –energi, samt forekomst eller produktionsmåde.
• Vælge detektortyper og anvende almindeligt forekommende laboratoriemåleudstyr til kvalitativ og kvantitativ påvisning af ioniserende stråling, både til analytiske formål og med henblik på overvågning af strålings- og kontamineringsniveau.
• Redegøre for fejlkilderne i forbindelse med de enkelte detektor- og målesystemer, herunder forhold vedr. målestatistik, samt planlægge og udføre akkurate og reproducerbare aktivitetsbestemmelser i biologisk relevant prøvemateriale.
• Vurdere metoder og resultater vedr. anvendelsen af radioaktive sporstoffer i biologisk og medicinsk metodik, samt planlægge og gennemføre sporstofundersøgelser.
• Vurdere de strålehygiejniske/helsefysiske konsekvenser af en laboratorieprocedure, der benytter sig af radionuklider eller ioniserende stråling
• Instruere medarbejderne i isotoplaboratoriet om de strålehygiejnisk korrekte arbejdsprocedurer i forbindelse med håndtering af kilder til ioniserende stråling, samt overvåge at arbejdet gennemføres strålehygiejnisk forsvarligt.
• Redegøre for de vigtigste naturlige og kunstige kilder til ioniserende stråling, set i relation til deres bidrag til den samlede stråledosis til enkeltpersoner i befolkningen eller arbejdstagere.
• Redegøre for den ioniserende strålings vekselvirkning med og absorption i stof, herunder mekanismerne ved energideponering i biologiske væv.
• Redegøre for stokastiske og deterministiske stråleskader, især med henblik på disses dosisafhængighed.
• Redegøre for dosimetriske grundbegreber og enheder, samt for de principper for dosisbegrænsning og -overvågning, der følger af ICRP’s retningslinier og national lovgivning.
• Foretage simple dosisberegninger i relation til ekstern og intern bestråling i forbindelse med konkrete procedurer/arbejdssituationer med radioaktive stoffer.
• Redegøre for de vigtigste processer på celle- eller vævsniveau, der er ansvarlige for biologiske stråleskader.

I Løbet af kursus skal deltagerne:

• Demonstrere forståelsen for de praktiske aspekter af arbejdet med åbne radioaktive kilder i laboratoriet, herunder de nødvendige foranstaltninger med hensyn til strålebeskyttelse.
Lærebøger: J. Gomme (1997): Isotopteknik 1 - Radioaktive Isotoper og Ioniserende Stråling i Biologi og Medicin. Gad. (Bogen er p.t. udsolgt fra forlaget - for yderligere oplysninger, se kursets hjemmeside).
Alternativ engelsksproget lærebog, samt oplysninger om supplerende litteratur og noter, se kursets hjemmeside.
Tilmelding: For studerende fra det natur- og biovidenskabelige fakultet er der tilmelding til modulerne i Blok 3 og Blok 4 i perioden 15. november - 1. december. Tilmelding for disse deltagere sker via selvbetjeningssystemet på KUnet. . For færdiguddannede kandidater og studerende ved andre fag henvises til kursets hjemmeside (vælg "Tilmelding").
Eksamensform: 3 timers skriftlig prøve med alle hjælpemidler. Kurset bedømmes som bestået/ikke bestået. Ekstern censur.
Evt. reeksamen: Som ordinær eksamen.
Eksamen: Skriftlig prøve d. 10. april 2013.
Reeksamen: Skriftlig prøve d. 26. juni 2013.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Isotop kursushjemmeside (dansk og engelsk udgave).
Bemærkninger: Autorisation: Kurset er godkendt af Sundhedsstyrelsen (Statens Institut for Strålebeskyttelse) med henblik på opnåelse af tilladelse til selvstændigt arbejde med åbne radioaktive kilder.
Kurset udbydes ikke under Åben uddannelse, men færdiguddannede kandidater kan melde sig direkte via kursets hjemmeside.
Det er muligt at følge kurset på både dansk og engelsk. Forelæsningerne afholdes på engelsk, øvelser og diskussionstimer på enten dansk eller engelsk (afhængig af holdplacering). Kursusmateriale forefindes på begge sprog.
Sidst redigeret: 26/10-2012



Københavns Universitet