Finansiering 1 (Fin1)


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: andet

Semester:

Forår
Varighed: 7 uger.
Institutter: Institut for Matematiske Fag
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Rolf Poulsen, tlf. 35 32 06 85, rum 04.4.11, email:rolf@math.ku.dk
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- periode: 22. april - 23. juni 2013
Undervisnings- form: 6 timers forelæsning og 4 timers øvelser pr. uge.
Indhold: 1. Deterministiske betalingsrækker. Arbitrage og eksistens af diskonteringsfaktorer. Rentebegreber: Rentestruktur. nulkuponrenter, forwardrenter. Obligationsmarkedsbegreber: Obligationstyper, effektive renter, varigheder. NPV-reglen.
2. Modeller med usikkerhed: 1- og fler-periode bi- og multinomialmodeller. Dynamisk justerede porteføljer. Fravær af arbitrage og eksistens af ækvivalente martingalmål (1. & 2. hovedsætning). Anvendelser til prisfastsættelse af afledte aktiver.
3. Optimalt porteføljevalg. Middelværdi/varians-analyse og CAPM.
Kompetence- beskrivelse: 1. Tankegangskompetence: De grundlæggende tankegange i økonomisk teori og argumentation formodes kendt fra tidligere kurser (specielt ØkIntro). Begreber som udbud og efterspørgsel, ligevægt, beslutning under usikkerhed og forventet nyttemaksimering vil ofte blive anvendt som motivation. Der vil blive lagt vægt på hvornår der anvendes hhv. matematiske og økonomiske argumenter.
2. Problembehandlingskompetence trænes i høj grad gennem opgaverne.
3. Modelleringskompetence dyrkes i nogen grad. Der lægges vægt på at de matematiske modeller vi arbejder med afspejler finansielle markeder.
4. Beviskompetence dyrkes i begrænset udstrækning. Kursets hovedresultater vil blive bevist i detaljer, men de studerende skal ikke selv kunne stykke lignede beviser sammen. Der vil til gengæld i stor grad blive trænet i ?general to specific?, dvs. hvordan de ganske abstrakte hovedresultater kan bruges.
5. Symbol- og formalismekompetence trænes i mindre grad. Der lægges dog stor vægt på kvantitativ tankegang; begreber skal defineres (fx "afkast", "risiko", "arbitrage", "stokastiske variable vs. deres middelværdi") så præcist at det er muligt at "regne på dem" både med "bogstaver og tal".
6. Kommunikationskompetence dyrkes i middel grad gennem præsentation af opgaver for klassen ved øvelserne. 7. Hjælpemiddelkompetence trænes i nogen grad gennem opgaverne. 8. Repræsentationskompetence trænes i en mindre men ikke forsvindende grad. Man vil møde det samme problem flere gange og se det behandlet i modeller af voksende kompleksitet; "spiral-modellen". Den afgørende forskel vil typisk være om der er usikkerhed eller ej.
Målbeskrivelse: Ved kursets afslutning forventes den studerende :
At kunne beregne nøgletal (fx nulkuponrenter, forwardrenter, effektive renter, varigheder) for markeder med deterministiske betalingsrækker.
At kende gængse obligationstyper (fx stående lån, annuitetslån, variabelt forrentede lån, konverterbare lån) og at kunne opstille betalingsrækker for disse i givne scenarier.
At kunne bestemme middelværdi/varians-optimale porteføljer og være fortrolig med geometrien i optimalt porteføljevalg.
At kende CAPM-relationen og at kunne bruge den samt nettonutidsværdikriteriet til investeringskalkyler.
At kende til fundamentale begreber (såsom betinget middelværdi, filtering og tilpassethed, martingalegenskab) for stokastiske processer m/ diskret tidsparameter og endeligt tilstandsrum samt at kunne bruge disse operationelt.
At være fortrolig med 1. og 2. hovedsætning for arbitragefri aktivprisfastsættelse samt disses forbindelse til økonomisk ligevægtsteori.
I finansielle modeller med diskret tid og endeligt tilstandsrum at kunne - afgøre arbitragefrihed og komplethed, heruder fastlæggelse af ækvivlente martingalmål. - prisfastsætte og (om muligt) replikere (ikke-nødvendigvis-simple) afledte aktiver.
At kende de mest udbredte typer afledte aktiver "ved navn" (forwards og futures, put- og call-optioner, swaps) samt basale prisfastsættelsesresultater for disse (sammenhæng mellem spot og futures/forward-priser, put/call-paritet, par-swaprenter).
At kende standardbinomialmodellen og Black/Scholes-formel samt at kunne redegøre for centrale tilknyttede størrelser (Brownsk bevægelse, implicit volatilitet).
Lærebøger: D. Lando og R. Poulsen (2012), "Lecture Notes for Finance 1 (and More)
Tilmelding: Kursus- og eksamenstilmelding og afmelding sker på www.kunet.dk Tilmelding skal ske i perioden den 15. november – 1. december 2012.
Faglige forudsætninger: ØkIntro og Stat1 eller tilsvarende.
Eksamensform: Intern censur med karakter givet for en afsluttende 3 timers skriftlig eksamen.
Reevaluering: Samme som ordinær evaluering.
Eksamen: Skriftlig prøve d. 21. juni 2013.
Reeksamen: Skriftlig prøve d. 23. august 2013.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Der tilbydes en vis hjælp til udenlandske deltagere. Kontakt Rolf Poulsen for information.
Pensum: Fastlægges i uge 4 af undervisningsforløbet
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 30/10-2012



Københavns Universitet