uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Proteinkemi og enzymologi I


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 3 Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
ECTS points: 7,5
Point: 7,5
Blokstruktur: 3. blok
Fagområde: andet
Varighed: 1 blok
Omfang: Forelæsninger i alt 13 timer, eksaminatorier i alt 22 timer
Institutter: Biologisk Institut
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Karen Skriver, Biologisk Institut, (KSkriver@bio.ku.dk), 35321712 (dagligt 12-13).
Andre undervisere: Birthe B. Kragelund, Kaare Teilum og Jakob Winther
Skema- oplysninger: Se venligst kursushjemmesiden for oplysninger vedr. forelæsninger og regneøvelser
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- form: Forelæsninger og eksaminatorier
Formål: Undervisningen vil give de studerende en grundlæggende teoretisk og praktisk forståelse for proteiners struktur og funktion.
Indhold: Teoretisk grundkursus i proteinkemi og enzymologi. I kurset gennemgås aminosyrernes kemi, proteiners strukturelle niveauer, proteinstrukturbestemmelse, proteinstabilitet, proteinfleksibilitet, enzymkinetik og enzymmekanismer, protein-ligand interaktioner, membranproteiner samt proteinmodifikationer. Under denne gennemgang lægges vægt på betydningen for proteinfunktion og forståelsen af relevante sygdomme og behandling af disse
Kompetence- beskrivelse: De studerende opnår indblik i sammenhængen mellem proteiners kemisk-fysiske egenskaber og deres funktion.
Målbeskrivelse: For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne følgende i relation til proteiner på overbevisende vis:

  • Redegøre for aminosyrernes struktur, herunder visse posttranslationelle modifikationer, og funktionelle egenskaber
  • Redegøre for og beskrive primær- sekundær, tertiær og kvartenærstruktur
  • Redegøre for proteinmodifikationer i forbindelse med sekretorisk transport
  • Redegøre for betydningen af proteinstruktur for proteinfunktion
  • Redegøre for kovalente og ikke-kovalente interaktioner og fysiske kræfter af betydning for proteiner, herunder vands betydning for samme.
  • Beskrive og demonstrere forståelse for anvendelsen af metoder til analyse af proteinstrukturer (fluorescens spektroskopi, absorbtion, massespektrometri, cirkulær dikroisme, NMR-spektroskopi, røntgen diffraktion, krystallisation)
  • Beskrive og demonstrere forståelse for metoder, der benyttes til proteinoprensning (kromatografi og elektroforese)
  • Analysere, identificere og klassificere proteinstrukturer, herunder proteinklasser og udvalgte proteinmotiver samt kunne anvende og forstå databaser (SCOP, CATH, PDB)
  • Redegøre for almindelige begreber og analysemetoder inden for proteinevolution (lineær alignment, divergent/konvergent evolution, ortolog/paralog)
  • Redegøre for kinetik og –termodynamik i relation til enzymfunktion og proteinstabilitet
  • Beregne og forstå kinetiske og termodynamiske parametre (KM, Vmax, v0, kcat, KI, Ka, Keq, Kd, m, Cm, Tm, ∆G, ∆H, ∆S)
  • Tolke resultater for kinetiske og termodynamiske analyser af proteiner
  • Redegøre for steady-state og Michaelis-Menten enzymkinetik
  • Definere enzym, cofaktor, coenzym, holo- og apoenzym
  • Redegøre for og beskrive hvorledes enzymaktivitet kan reguleres in vivo og in vitro (hæmmere, regulatoriske enzymer, allosteri, feedback inhibering, reversibel kovalent modifikation, fosforylering, zymogen)
  • Redegøre for enzymatisk og inhibitorisk kontrol af blodkoagulations- og fordøjelsessystemet
  • Beskrive og forklare enzymmekanismer og –funktion (serinproteaser, glykosidaser (lysozym), metalloenzymer, syre-base katalyse, kovalent katalyse, metalion katalyse, nukleofil)
  • Redegøre for og beskrive proteinfoldning og -misfoldning samt proteinstabilitet
  • Beskrive assisteret proteinfoldning og chaperoner
  • Anvende og vurdere anvendeligheden af metoden dobbelt reciprokt plot til bestemmelse af kinetiske parametre
  • Beskrive strukturelle og funktionelle aspekter af protein-ligand interaktioner
  • Anvende og vurdere thermodynamiske og ligevægtsanalyser af protein-ligand interaktioner
  • Forklare allosteri og kooperativitet
  • Anvende og vurdere Hill plots og Scatchard plots til beregning af parametre af relevans for ligand-binding, herunder allosteri og kooperativitet
  • Redegøre for struktur og funktion af hæmoglobin, herunder også regulering, inhibering og relaterede sygdomme
  • Redegøre for protein eksport ud af cellen
  • Redegøre for biologiske membraners opbygning og topologi af membranproteiner
  • Redegøre for hydropati plot
  • Redegøre for membranproteiners funktion, især som transportører af hydrofile stoffer
  • Analysere og løse problemstillinger af proteinkemisk karakter i relation til en eller flere af kursets emneområder.
  • Lærebøger: Nelson & Cox (2008) Principles of Biochemistry, 5. udg., W.H. Freeman and Company. Opgaver og noter til Proteinkemi og Enzymologi I for molekylær biomedicin, Biologisk Institut, 2011.
    Tilmelding: selvbetjeningenKUnet i perioden 15. november - 1. december.
    Faglige forudsætninger: Pensum i alle kurser fra 1. og 2. blok forudsættes bekendt.
    Eksamensform: 4 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. Karakter efter 7 trinsskala, intern censur.
    Reeksamen: 4 timers skriftlig prøve - hvis 10 eller færre tilmeldte bliver eksamensformen ændret til mundtlig prøve bestående af en 30 min. mundtlig eksamen på baggrund af to hovedspørgsmål, 30 min. forberedelse uden hjælpemidler (bortset fra papir, skriveredskaber og lommeregner). Karakter efter 7-trins-skalaen og intern censur.
    Eksamen: Skriftlig prøve d. 9. april 2013.
    Reeksamen: BEMÆRK at reeksamensformen er ændret til mundtlig prøve d. 25. juni 2013. Såfremt der er 10 eller færre tilmeldte til reeksamen, ændres eksamensformen til mundtlig.
    Kursus hjemmeside:
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 30/5-2013



    Københavns Universitet