uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Invasionsbiologi


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
ECTS points: 7,5
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: B
Institutter: Biologisk Institut
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Jes Søe Pedersen, tlf. 3532 1254, email: JSPedersen@bio.ku.dk
Andre undervisere: Hans Henrik Bruun og andre undervisere fra Sektion for Økologi og Evolution.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- form: Atten forelæsninger og 33 lektioner med en blanding af seminarer, workshops og computerøvelser fordelt over 6 uger. Der deltager gæstelærere med ekspertise inden for særlige områder, herunder anvendte aspekter og forvaltning. Herefter 3 uger med et litteraturbaseret projekt (essay) udført i grupper af studerende og med organiseret feedback.
Formål: At give de studerende et indgående kendskab til invasive og eksotiske plante- og dyrearters populationsøkologi og evolution samt teorier herfor; at give indsigt i metoder til undersøgelse af mekanismerne bag disse arters økologiske succes; at sætte de studerende i stand til at diskutere og vurdere forskellige strategier til imødegåelse af eksotiske arters mulige skadevirkninger på eksisterende økosystemer og menneskelige samfund; samt at træne praktiske færdigheder i mundtlig og skriftlig formidling af den opnåede indsigt.
Indhold: Grundlæggende koncepter i invasionsbiologi. Oversigt over invasive og eksotiske plante- og dyrearter med udvalgte cases. Karakterisering og klassifikation af invasive arter og invasible samfund. Invasionens populationsdynamik, populationsgenetik og evolutionære aspekter. Generelle hypoteser for forekomsten af invasion samt deres teoretiske og empiriske støtte. Forventede og faktiske økologiske konsekvenser for invaderede samfund. Forvaltningsstrategier til hindring af eksoters spredning og mindskning af invasive arters skadevirkninger.
Målbeskrivelse: Ved kursets afslutning kan den studerende:
  • forklare væsentlige koncepter og aktuelle hypoteser for artsinvasioner og biologiske samfunds invasibilitet.
  • foreslå undersøgelser eller eksperimenter til afprøvning af væsentlige hypoteser i invasionsbiologi.
  • beskrive og forklare forskellige typer biologiske effekter af artsinvasioner med eksempler, der dækker en række organismer og økosystemer.
  • diskutere særlige emner inden for invasionsbiologi i sammenhæng med generel populationsdynamik, populationsgenetik, samfundsøkologi og evolutionær økologi.
  • forklare og anvende matematiske modeller og simuleringsmodeller af relevans for invasionsbiologi.
  • forklare og bedømme forvaltningsstrategier og politikker i forhold til fremmede arter.
  • selvstændigt indhente og udvælge information fra den videnskabelige litteratur og andre relevante kilder.
  • ned til detaljen præsentere og kritisk diskutere originale og sammenfattende videnskabelige artikler om invasionsbiologi.
  • på baggrund af selvstændige studier af den videnskabelige litteratur mundtligt og skriftligt præsentere væsentlige emner inden for invasionsbiologi på et niveau, der nærmer sig den videnskabelige standard.
Lærebøger: Davis, M.A. (2009): Invasion Biology, Oxford University Press. Desuden original litteratur, der gøres tilgængelig på Absalon (kursushjemmeside) og samles som kompendium.
Tilmelding: Der er tilmelding til modulerne i Blok 3 og Blok 4 i perioden 15. november -1. december. Tilmelding sker via KUnet
Faglige forudsætninger: Kurser i populationsbiologi og conservation anbefales.
Eksamensform: Indstilling til eksamen forudsætter minimum 80% fremmøde og aktiv deltagelse i seminarer og øvelser, herunder mindst een mundtlig præsentation af den anvendte litteratur.

En uge før eksamen indleverer den studerende et essay (ca. 5 sider pr. person) og en individuel titel for en mundtlig præsentation, begge baseret på det gennemførte projekt.

Eksamen er individuel, mundtlig, med en samlet varighed på 30 minutter og uden forberedelsestid. Eksamen begynder med en 10 minutters mundtlig præsentation forberedt af den studerende. Præsentationen og den efterfølgende eksamination bedømmes samlet efter 7-trinsskalaen under medvirken af en ekstern censor. Ved bedømmelsen lægges lige stor vægt på de skriftlige og mundtlige elementer. Reeksamen er som den ordinære eksamen.
Eksamen: Essayaflevering d. 14. juni 2013 og mundtlig prøve d. 20-21. juni 2013.
Reeksamen: Essayaflevering d. 19. august 2013 og mundtlig prøve d. 23. august 2013.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Kurset indgår i kompetenceprofilerne Økologi og Evolution samt Natur og Miljø. For alle kurser på kompetenceprofilerne se Biologisk Instituts kursusportal.
Undervisnings- sprog: Engelsk
Sidst redigeret: 23/11-2012



Københavns Universitet