uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Natur- & kulturlandskabet


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 1 og 2 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 15 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 15,0
Blokstruktur: 1. blok, 2. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: geog
Varighed: 14 uger
Institutter: Institut for Geografi og Geologi
Studieordning: 2012-studieordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Aart Kroon, e-mail:ak@geo.ku.dk, tlf. 35 32 25 09 og Anne Gravsholt Busck, e-mail:agb@geo.ku.dk, tlf. 35 32 25 64
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Efterår 2012 NAT
Undervisnings- periode: 1. blok (uge 36-44) og 2. blok (uge 47-51 og 1-3)
Undervisnings- form: Undervisningen foregår ved forelæsninger, øvelser, eksaminatorier og ekskursion. Undervisningsplan og -omfang fremgår af kursushjemmesiden. Der må påregnes at undervisningen og forberedelse svarer til 20 timers arbejde pr uge. De beskrevne kompetencemål opnås kun fuldstændigt ved at den studerende deltager aktivt i undervisningen, fx gennem diskussion og oplæg.
Indhold:
  • Landskabsanalyse, det rurale kulturlandskab, vest- og østdanske landskaber, landbrugsgeografi, arealanvendelse, landskabsvurderinger, ressourceforvaltning, geomorfologiske processer og systemer, glaciale landskabssystemer og –processer, fluvialmorfologi og –processer, endogene geomorfologiske processer.
  • Det bebyggede landskab, købstadsudvikling, industrialisering-deindustrialisering-serviceerhverv, fysisk planlægning, arealforvaltning, kyster og estuarine landskaber og processer, sedimenttransport, kystbeskyttelse, æolisk geomorfologi.
  • Kompetence- beskrivelse:
    Ved kursusafslutning bør den studerende være i stand til at analysere og redegøre for de landskabsdannende processer der har skabt forskellige danske landskabstyper. Der lægges vægt at den studerende i et betydeligt omfang vil være i stand til klart og begrundet at beskrive hvordan den samfundsmæssige dynamik og prioritering og de naturmæssige forudsætninger hver for sig eller i samspil har indflydelse på ændringer i det rurale landskab. Derved skal den studerende være i stand til at belyse relationer imellem geografiens delelementer således at næsten alle relevante forhold er medtaget, og bruge sin viden om grundlæggende naturgeografiske og kulturgeografiske begreber og teori til analyse af simple problemstillinger gennem inddragelse af forskellige former for empiri.
    Målbeskrivelse:
    Kursets faglige mål er, at den studerende skal/kan/har:
    • forstå og redegøre for grundbegreber indenfor natur- og kulturgeografi og grundlæggende teorier relateret til landbrugs- og landskabsudvikling.
    • indsigt i og redegøre for samspil mellem naturgrundlaget og menneskers anvendelse af arealerne – og illustrere sådanne samspil.
    • overblik over væsentlige processer indenfor udviklingen af den rurale bebyggelse, areal-anvendelse og - forvaltning.
    • overblik over væsentlige geomorfologiske processer, herunder glaciale landskabs-systemer og -processer samt fluvialmorfologi og -processer.
    • overblik over væsentlige processer indenfor det danske bysystems udvikling, herunder konsekvenserne af samfundsprocesser relateret til industrialisering, de-industrialisering og serviceerhvervenes udvikling.
    • overblik over væsentlige geomorfologiske processer indenfor kyster og estuarier, herunder sedimenttransport, kystbeskyttelse og æolisk geomorfologi.
    • indsigt i og redegøre for samspil mellem naturgrundlaget og menneskers anvendelse af arealerne – og illustrere sådanne samspil.
    • vurdere relevansen og hensigtsmæssigheden af givne data til analyse af en konkret og grundlæggende problemstilling indenfor natur- og kulturgeografi.
    • analysere konkrete problemstillinger med inddragelse af relevante begreber og teorier fra både natur- og kulturgeografi.
    Tilmelding: Via Selvbetjeningen på KUnet mellem den 15. maj og 1. juni. For 1. årsstuderende sker tilmeldingen automatisk.
    Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 10. juni
    Faglige forudsætninger: Områdespecifikke adgangskrav til bacheloruddannelsen i geografi & geoinformatik: Dansk A, Engelsk B, Matematik A
    Eksamensform: Skriftlig opgave med tilknyttet mundtlig prøve, ekstern censur, bedømmelse efter 7-trins-skalaen. Den mundtlige prøve varer 20 minutter og er uden forberedelse og hjælpemidler. Opgaven udarbejdes i løbet af en 'temauge' og afleveres i eksamensugerne, se Absalon for detaljer. Forudsætninger for at gå til eksamen er godkendelse af skriftligt arbejde og/eller mundtligt oplæg ved undervisningen; nærmere oplysninger ved første undervisningsgang. Re-eksamen som ordinær eksamen.
    Eksamen: Opgave afleveres den 14. januar 2013, kl. 11.00 i tre identiske eksemplarer til eksamensadministrationen i lokale 04.1.411 og mundtlig prøve den 22. - 25. januar 2013.
    Reeksamen: Opgave afleveres den 15. april 2013, kl. 11.00 i tre identiske eksemplarer til eksamensadministrationen i lokale 04.1.411 og mundtlig prøve den 19. april 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Kursus hjemmeside: Der henvises til Absalon
    Bemærkninger: Deltagelse i dette kursus som enkeltfagsstuderende (meritstuderende eller under Åben uddannelse) kræver ikke, at du opfylder de områdespecifikke adgangskrav Dansk A, Engelsk B, Matematik A, der gælder for optagelse som bachelorstuderende
    Pensum: Vær opmærksomhed på at godkendt pensumliste for indeværende studieår 2012-2013 opdateres og uploades i Absalon 4 uger efter starten af blokken.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 6/9-2012



    Københavns Universitet