uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Undervisning og kommunikation i idræt


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 2 Kurset udbydes i skemagruppe C2 Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 2. blok
Skemagruppe: C2
Fagområde: idr
Varighed: 8 uger
Institutter: Institut for Idræt
Studieordning: Studieordning pr. 01.09.2010
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Charlotte Svendler Nielsen, forskergruppen "Krop, læring og identitet", Nørre allé 55, 2200 København N, Tlf nr: 35 32 08 30, E-mail: csnielsen@ifi.ku.dk
Skema- oplysninger:
Tid: Onsdag kl. 13.00 - 17.00
Sted: AB 2, AB-bygningen, Nørre Allé 55
1. gang: Onsdag den 21. november 2012
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Efterår 2012 NAT
Undervisnings- form: Oplæg fra undervisere og studerende, gruppeøvelser, plenumdiskussioner, opponentvirksomhed, praktik med studieopgave.
Formål:
Den studerende skal udvikle sin indsigt i pædagogiske og didaktiske teorier af relevans for undervisning og kommunikation i drætslige kontekster samt tilegne sig redskaber til at kunne begrunde, reflektere over og udvikle egen praksis som underviser/formidler med vægt på at forstå kropslighedens rolle i undervisningsprocesser.
Indhold:
Pædagogiske og didaktiske teorier med fokus på underviserroller, underviserkompetencer, det professionspersonlige og undervisningstilgange. Teorier om krop, kommunikation og kropslighedens rolle i undervisnings- og læreprocesser. Teori om aktions- og praktikerforskning og introduktion til kvalitativ videoobservation som metode til at analysere og udvikle undervisningspraksis (inkl. arbejde med kvalitativt analyseprogram og videoredigering). Undervisningspraktik i selvvalgt idrætslig iscenesættelse med fokus på de studerendes personlige og kropslige udvikling i relation til undervisningsprocessen samt udvikling og begrundelse af personligt didaktisk koncept (inkl. supervision fra medstuderende og holdets praktikvejleder).
Kompetence- beskrivelse:
Efter beståelse af kurset har den studerende kompetence til:
  • At kunne anvende pædagogiske og didaktiske begreber og teorier i beskrivelser, analyser og kritisk refleksion over undervisnings- og læreprocesser i idræt.
  • At kunne planlægge, gennemføre og evaluere idrætsundervisning med udgangspunkt i de didaktiske hv-spørgsmål (hvem, hvad, hvordan og hvorfor).
  • At kunne udvikle sin egen undervisningspraksis under inddragelse af relevant didaktisk og pædagogisk teori og redskaber.
  • At kunne benytte video som redskab i udvikling af egen undervisningspaksis.
  • At kunne forstå og arbejde med kropslighedens rolle i undervisnings- og kommunikationsprocesser.
  • At kunne identificere pædagogisk-didaktiske problemstillinger i idrætspraksis og kunne anvende pædagogiske og didaktiske teorier i analyse, forståelse og evt. løsningsstrategier på problemstillinger.
  • At kunne anvende metoder, der er relevante i relation til forskning i egen undervisningspraksis.
  • Målbeskrivelse:
  • Den studerende skal udvikle sin faglige viden om pædagogiske og didaktiske begreber og teorier samt opnå fortrolighed med at anvende disse i beskrivelser, analyser og kritisk refleksion over undervisnings- og kommunikationsprocesser i idræt.
  • Den studerende skal kunne planlægge, gennemføre og evaluere undervisning med højest muligt udbytte for deltagerne under inddragelse af viden om målgruppen og forståelse for deres læreprocesser.
  • Den studerende skal kunne udvikle sin egen undervisningspraksis under inddragelse af relevant didaktisk og pædagogisk teori samt erfaringer fra egen undervisningspraksis og på baggrund af en bevidsthed om egen underviserrolle.
  • Den studerende skal på baggrund af undervisningspraktik kunne udvikle et personligt didaktisk koncept (en egen undervisningsfilosofi).
  • Den studerende skal kunne analysere udvalgte situationer fra undervisning kvalitativt ud fra videooptagelser og kunne samle klip fra undervisning i helheder, der belyser udvalgte didaktiske problematikker.
  • Den studerende skal med baggrund i teori og praktisk bevidsthed kunne forholde sig til kropslighedens rolle i undervisnings- og formidlingssituationer samt til forskellige krops- og læringsforståelsers betydning for undervisning i idræt.
  • Den studerende skal på baggrund af erfaringer i praktikforløb kunne fremlægge relevant pædagogisk-didaktisk problemstilling fra egen undervisningspraksis og kunne anvende pædagogiske og didaktiske teorier i analyse af problemstillingen.
  • Den studerende skal have kendskab til og kunne anvende metoder, der er relevante i relation til forskning i egen praksis.

    Kriteriebeskrivelse for karakteren 12
    Karakteren 12 gives når eksaminanden har demonstreret evne til:
  • At kunne udforme en synopsis med en relevant didaktisk problemstilling, der undersøges med inddragelse af praksiserfaringer, videoklip fra praksis og inddragelse af relevant teori.
  • At vise evner til at undervise med bevidsthed om kropslighedens rolle i undervisnings- og kommunikationsprocesser, kunne formidle praksiserfaringer på en kropsligt, indlevet måde og kunne forholde sig kritisk reflekteret til kropsbegreber i idrætsundervisning.
  • At demonstrere stort teoretisk overblik og kunne forholde sig kritisk reflekteret til valgte teoriers styrker og begrænsninger i forhold til den undersøgte praksis.
  • At kunne gennemføre grundige, selvstændige og nuancerede analyser og evalueringer af undervisningspraksis med baggrund i forskellige didaktiske niveauer.
  • Eksperimenteren, nytænkning og selvstændighed i forhold til form og indhold i undervisningspraktik, synopsis og mundtlig fremlæggelse, der reelt kan bidrage til at udvikle viden om praksis og bidrage med forslag til udvikling og forbedringer begrundet i praksiserfaringer og kvalificerede analyser koblet med relevante teorier.
  • At kunne forholde sig kritisk til egne valg og fravalg i opgaven.
  • Lærebøger: Altrichter, H., Posch, P.& Somekh, B. (1993). Teachers investigate their work: An introduction to the methods of action research. New York: Routledge.
    Van Manen, M. (2002). The tone of teaching. London, Ontario: The Althouse Press.
    Tilmelding: Tilmelding sker fra den 15. maj - 1. juni via KUnet
    Faglige forudsætninger: Læring i idrætspraksis eller tilsvarende.
    Formelle krav: De generelle adgangskrav for bacheloruddannelsen i Idræt.
    Eksamensform: Synopsis om pædagogisk-didaktisk problemstilling i relation til krop, kommunikation og undervisning i idræt. Obligatorisk inddragelse af analyse af videooptagelser og på baggrund af udvalgte klip udarbejdelse af en lille film, der illustrerer den valgte problemstilling. Individuelle mundtlige eksamener (30 min inkl. votering) som tager udgangspunkt i erfaringer fra praktik, synopsis og filmklip. Individuel bedømmelse efter 7-trinsskalaen med udgangspunkt i synopsis og mundtlig del. Intern censur.
    Reeksamen: Samme som ordinær eksamen.
    Eksamen: Aflevering af synopsis den 16. januar 2013 og mundtlig prøve den 23. januar 2013. Reeksamen: Mundtlig prøve den 17. april 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Valgmodul på bacheloruddannelsen i Idræt.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 29/4-2012



    Københavns Universitet