Speciale i forsikringsmatematik


Semesterangivelse: Forår og Efterår

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
ECTS points: 30

Semester:

Efterår
Institutter: Institut for Matematiske Fag, Afdelingen for Anvendt matematik og statistik
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Undervisnings- periode: Placering efter aftale mellem vejleder og studerende. Udbydes løbende.
Undervisnings- form: Selvstudium (alene eller i grupper med højst 2 studerende) under vejledning. Studienævnet kan godkende større grupper. De studerende vælger en eller i specielle tilfælde flere vejledere, som skal godkendes af studienævnet. Hvis der er flere vejledere, skal den ene være hovedvejleder og de andre bivejledere. (Normalt skal mindst en vejleder have en ph.d. grad eller tilsvarende eller være fastansat ved en højere læreanstalt). Studerende og vejleder(e) vælger et emne og en afleveringsfrist, som begge skal godkendes af studienævnet. Ansøgning om godkendelse af vejleder(e), emne og afleveringsfrist sker ved indsendelse af en projektkontrakt til studienævnet. Ved ændringer i forhold til kontrakten skal der på ny søges om godkendelse hos studienævnet. Hver ændring af afleveringsfristen, ud over den første ændring, tæller som et eksamensforsøg.
Indhold: Projektarbejdet skal resultere i en skriftlig rapport, som skal indeholde et resume på såvel dansk som engelsk. Ved gruppeprojekter skal de studerende sikre, at der kan foretages en individuel bedømmelse af deltagerne. Samtidig med indleveringen af rapporten skal der indleveres en web-projektindberetning, som findes på www.math.ku.dk/uddannelser/form/.
Kompetence- beskrivelse: Projektarbejdet optræner evnen til selvstændigt (evt. i samarbejde med en medstuderende) at analysere og bearbejde problemstillinger inden for et emne i tilknytning til uddannelsens centrale dele, samt evnen til at formulere sig skriftligt om dette emne. Afhængigt af emnevalg vil der blive optrænet andre kompetencer af ren matematisk, anvendelsesmæssig eller metamatematisk natur.
Målbeskrivelse:
At tilegne sig et afgrænset fagområde fra den forsikringsmatematiske, sandsynlighedsteoretiske eller statistiske forskningslitteratur, gerne med udgangspunkt i en praktisk forsikringsmæssig problemstilling, og formidle det i egne ord i såvel en skriftlig rapport som et mundtligt forsvar, med særlig vægt på følgende
  • at forholde sig aktivt og kritisk til argumenter fra forskningsartikelbaseret stof i samspil med vejlederen
  • at tilføje detaljer til argumenter fra forskningsartikelbaseret stof i et omfang så det er forståeligt for eksaminanden selv og andre på samme faglige niveau
  • at sætte forskningsartikelbaseret stof i faglig sammenhæng ved inddragelse af lærebøger og andre kilder
  • at udvælge hvilke dele af stoffet der skal behandles i detalje og hvilke dele der kan beskrives gennem bevisudeladelse og resultatimport under hensyntagen til den ekspositoriske og logiske sammenhæng
  • at udvælge dele af stoffet med henblik på mundtlig fremstilling overfor andre studerende på samme faglige niveau
  • at lokalisere og anvende supplerende litteratur under hensyntagen til konventioner for referencer og litteraturliste
  • at afklare og formidle hvilke åbne spørgsmål der ligger i forlængelse af det aktuelle projekt.
  • Faglige forudsætninger: Studiemæssig modenhed svarende til en afsluttet bacheloruddannelse. Yderligere mindst 2 fagelementer indenfor specialets område, der bygger videre på den obligatoriske del af bachelorstudiet.
    Eksamensform: Ekstern prøve med karakter givet for projektrapport og en mundtlig prøve, hvor specialet fremlægges af de(n) studerende, som også skal svare på spørgsmål fra censor og eksaminator i specialet og fremlæggelsen. Resumeet er en del af projektet og indgår i den faglige bedømmelse på lige fod med alle andre dele. Projektforløbet kan inddrages under den mundtlige prøve eller i form af en skriftlig udtalelse fra vejlederen/vejlederne som den studerende skal have mindst en uge til at replicere på.
    Reevaluering: Samme som ordinær evaluering. Projektrapporten må gerne være en revision af den rapport som indgik i den seneste ordinære evaluering.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Vejledning kan leveres på såvel dansk som engelsk. Valget af sprog kan dog medføre begrænsninger på valget af vejledere og emner. Kan være på dansk, hvis ingen udenlandske studerende er tilmeldt.
    Pensum: Individuelt. Fastlægges løbende.
    Undervisnings- sprog: Engelsk
    Sidst redigeret: 17/1-2012



    Københavns Universitet