uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Humanfysiologi - kredsløb og respiration (tidl. Humanfysiologi 2)


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 2 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 15 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 15,0
Blokstruktur: 2. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: idr
Varighed: 8 uger
Institutter: Institut for Idræt
Studieordning: Studieordningen pr. 01.09.2012
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner:
Ylva Hellsten, forskergruppen "Integreret Fysiologi", August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø
Tlf:3532 1616 E-mail: yhellsten@ifi.ku.dk
Lars Nybo Nielsen, forskergruppen "Integreret Fysiologi", August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø. Tlf:3532 1620 E-mail: lnnielsen@ifi.ku.dk
Skema- oplysninger:
Tid: Mandag kl. 8.00-12.00, tirsdag kl. 13.00-17.00 og fredag kl. 8.00-12.00
Sted: Aud. 3, August Krogh Bygningen (AKB), Universitetsparken 13
1. gang: Mandag d. 19. november 2012.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Efterår 2012 NAT
Undervisnings- form: Forelæsninger, øvelser og demonstrationsøvelser.
Formål:
At de studerende via kurset opnår detaljeret kendskab til fysiologiske mekanismer indenfor kredsløbsfysiologi, respiration, temperaturregulering og væskebalance. At denne viden kan integreres og anvendes til kritisk og analytisk at forholde sig til problemstillinger indenfor ovennævnte hovedområder i al almindelighed og i særdeleshed i forhold til muskelaktivitet (muskulært arbejde).
Indhold:
Kurset omhandler hjertets funktion, regulering af blodtryk og organers blodgennemstrømning, mikrocirkulation, integreret kredsløbsregulering, blodets transport af ilt og kuldioxid, udveksling af gasser mellem alveoler og blod, regulering af respirationen, væskebalance og kropstemperatur. Ovennævnte områder vil i kurset blive belyst via teoretiske og eksperimentelle tilgangsvinkler.
Kompetence- beskrivelse:
Kredsløb: Har kendskab til hjertets anatomi og kan forklare dets mekaniske og elektriske funktion, har kendskab til lymfe- og kar-systemets opbygning, anatomi og funktion. Kan analysere årsagssammenhænge i forhold regulering af blodtryk, vaskulær resistans og hjertets minutvolumen i hvile og under arbejde, herunder betydningen af det autonome nervesystem. Kan forklare hvordan ilt transporteres fra lungerne til blodet og optages i væv og hvordan blodgennemstrømning til forskellige væv reguleres i hvile og under arbejde. Kan beskrive hvordan udveksling af vand og stoffer foregår på mikrocirkulatorisk niveau.

Respiration: Har indsigt i lungernes opbygning og mekaniske funktion. Gasudveksling fra atmosfære via alveolerne til arterieblod, CO2 og O2 transport i blodet, diffusion mellem blod og mitochondrier, respirationens betydning for syre-base regulering. Kan forklare betydningen af centrale og perifere kemoreceptorer for åndedrætsregulering og kan analysere hvilke faktorer der påvirker respirationen i hvile og under arbejde.

Temperaturregulering: Kan forklare og analysere hvordan mennesket regulerer sin varmeafgivelse og varmeproduktion så det kan opretholde en stabil kernetemperatur (trods ændringer i omgivelsernes temperatur eller ændringer i den endogene varmeproduktion). Kan forklare og anvende varmebalanceligningen.

Væskebalance: Kan forklare fysiologiske reguleringsmekanismer (hormonelle og renale faktorers betydning) og analysere det integrerede respons på forskydninger i vand- og saltbalancen (herunder implikationer for kredsløb og temperaturregulering)
Målbeskrivelse:
For at opnå karakteren 12 forventes det at eksaminanden:
  • Demonstrerer at vedkommende har en detaljeret fysiologisk viden og er i stand til at forklare og analysere problemstillinger indenfor fagets kerneområder, der omhandler kredsløb, respiration, temperaturregulering og væskebalance.
  • Kan strukturere sin besvarelse i forhold til det stillede spørgsmål og forklare de relevante fysiologiske forhold af betydning for regulering af kredsløb, respiration, temperaturregulering og væskebalance - herunder forklare årsagssammenhænge mellem fagets delområder.
  • Kan beskrive relevante mekanismer på celleniveau og forholde sig til hvilken betydning dette har for fysiologiske forandringer på organniveau.
  • Kan i det omfang det er relevant inddrage viden opnået via eksperimentelle forsøg, og forholde sig til fysiologiske størrelsesforhold og kan foretage beregninger af fysiologiske størrelser ud fra eksperimentelle data.
  • Lærebøger: Respiratory Physiology: The essentials, 7th edition af John B West.
    Cardiovascular Physiology Concepts af Richard Klabunde
    Tilmelding: 1. års studerende på kandidatuddannelsen i Humanfysiologi er automatisk tilmeldt.
    Faglige forudsætninger:
    Det anbefales at man har fulgt Human Fysiologi del 1 eller tilsvarende fysiologikursus.
    Eksamensform: Forudsætning for at gå til eksamen at man består øvelseskursus, som består af 3 øvelser/rapporter, som bedømmes med Bestået/ikke bestået og intern censur. Skriftlig eksamen: 3 timer uden hjælpemidler som bedømmes efter 7-trinsskalaen med ekstern censur.
    Reeksamen: Samme som ordinær eksamen
    Eksamen: Skriftlig prøve den 25. januar 2013. Reeksamen: Skriftlig prøve den 19. april 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Modulet er koblet til Human Fysiologi 1.
    Modulet er obligatorisk på kandidatuddannelsen i Humanfysiologi.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 21/5-2012



    Københavns Universitet