Synoptisk/Mesoskala meteorologi


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 1 Kurset udbydes i skemagruppe A Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 1. blok
Skemagruppe: A
Fagområde: fys
Institutter: Niels Bohr Institutet
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Niels Woetmann Nielsen, tel: 39 15 74 35, e-mail: nwn@dmi.dk
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Efterår 2012 NAT
Undervisnings- periode: 3. september til 11. november 2012.
Formål:
At indføre den studerende i beskrivelsen af de dominerende vejrsystemer på synoptisk og mesoskala, baseret på såvel teori og observationer. At give indsigt i brugen heraf inden for moderne vejrtjenestearbejde.
Indhold:
Kurset beskriver de mest betydningsfulde vejrsystemers dynamik, hovedsageligt baseret på den kvasi-geostrofiske teori. Identificerbare vejrsystemer på forskellige skalaer beskrives og analyseres dynamisk, skalaer fra nogle hundreder af kilometre (mesoskala) til de vandrende høj- og lavtrykssystemer på flere tusinder af kilometre (synoptiske skalaer). Herudover omfatter kurset også teori for organiseret dyb konvektion. I kurset vil der løbende blive anvendt satellitbilleder af typiske vejrudviklinger til illustration af de omhandlede vejrfænomeners strukturer og dynamik.
Kompetence- beskrivelse: Efter kurset har den studerende erhvervet kompetent viden om dannelse og opløsning af de dominerende vejrsystemer på synoptisk og mesoskala – herunder extra-tropiske cycloner, fronter, jetstrømme og jet streaks, samt single-celle, multicelle og supercelle konvektive systemer.
Målbeskrivelse:
Kurset tilsigter, at studenten på kompetent vis kan:
  • Redegøre for den sekundære cirkulation i det quasigeostrofiske ligningssystem.
  • Give en fysisk fortolkning af de quasigeostrofiske ligninger, herunder den geopotentielle tendensligning og omega-ligningen.
  • Forklare støre tryksystemers bevægelse både ud fra de quasigeostrofiske ligninger og på grundlag af potentiel vorticity.
  • Beskrive udviklingen af ekstratropiske cykloner på basis af de quasigeostrofiske ligninger og på basis af potentiel vorticity.
  • Gøre rede for kinematisk frontogenese/frontolyse i troposfæren.
  • Forklare dannelse af jetstrømme og jet streaks i troposfæren og redegøre for deres indflydelse på extratropisk cyklogenese.
  • Redegøre for konvektion i troposfæren, herunder dannelse af multi- og superceller.
  • Identificere vejrsystemer (herunder fronter og jetstrømme) og deres udviklingsstadie på satellitbilleder af skyer i atmosfæren.

    Karakteren 12 gives for en præstation, hvor studenten selvstændigt og med klart overblik dokumenterer sin viden og kunne på alle felter nævnt herover.
    Karakteren 2 gives for den usikre præstation, hvor studenten kun lige klarer et minimum af, hvad der nævnes herover.
  • Lærebøger:
    Bluestein, H.B., 1993: Synoptic-Dynamic Meteorology in Midlatitudes, Vol 2: Observations and Theory of Weather Systems, Oxford University Press, 594 pp. Derudover vil der i begrænset omfang blive suppleret med noter.
    Tilmelding:
    Foregår på selvbetjeningen d. 15. maj - 1. juni
    Faglige forudsætninger:
    2 års fysikstudier, herunder kurserne Klima og MetVejr.
    Eksamensform: Mundtlig eksamen af ca. 25 minutters varighed uden forberedelsestid, intern censur, 7-trins-skalaen Reeksamen: Samme som ordinær.
    Eksamen: Mundtlig prøve den 7. og den 8. november 2012. Reeksamen: Mundtlig prøve den 31. januar 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 26/4-2012



    Københavns Universitet