uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Lederrollen i forskellige kontekster


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum
Årsværk: 15 ECTS
Institutter: INSS
Undervisere: Mie Femø Nielsen
Skema- oplysninger: Seminar- og workshopdage er onsdage lokale 21.1.21 kl. 9-15 på dagene 7. sept., 21. sept., 12. okt., 2. nov., 16. nov. og 30. nov.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Formål: Hvordan skaber ledere og ikke-ledere forskellige lederroller, og hvordan er rollearbejdet både kontekstskabende og kontekstafhængigt? Det spørgsmål vil være omdrejningspunktet for dette kursus.
Indhold: En del af forløbet vil bestå i et ledelseslaboratorium/eksperimentarium, inspireret af nogle eksperimenter Garfinkel lavede med sine studerende i 60'erne. De studerende vil mellem seminardagene skulle gå ud i verden og identificere og observere 'hvad der er ledelsesagtigt', og de vil skulle opføre sig på bestemte måder i udvalgte sammenhænge for enten at agere 'lederagtige' eller 'udsat for ledelse'/'follower’-agtige i situationer, der enten lægger op til eller indeholder elementer af ledelse, eller som netop ikke gør det. Alt sammen med henblik på at vi bagefter sammen kan reflektere over lederrollen, og hvad der kan destilleres som leder- og følgeradfærd i forskellige kontekster.

Der vil i forløbet indgå besøg af og/eller hos ledere for at høre om deres egne refleksioner over de lederroller, de har arbejdet praktisk med i forskellige kontekster gennem årene.
Litteratur: Pensum er tvedelt. Den ene del af pensum er forskningsbaseret, idet vi tager afsæt i empiriske studier af aktører i roller som afdelingsledere, direktører, projektledere, facilitatorer, partiledere og ordstyrere. Den anden del af pensum er skåret over læsten 'det læser de andre', idet vi vil drage ledelseshåndbøger og -guruer ind i faglig kontekst, så vi både kan lære af dem (og finde ud af, hvad det er man læser på andre uddannelser og hvad lederne selv læser) og dekonstruere dem ud fra teorier af forskere som Goffman, Weick, Berger & Luckmann osv.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Kommunikationsprofil
Sidst redigeret: 5/9-2011



Københavns Universitet