SKC-Emnekursus / Kompaktkursus (august 2011): Kierkegaard: Biografiens uomgængelighed og begrænsninger


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
Punkter: 15 ECTS

Semester:

Kompaktkursus, August 2011
Institutter: Søren Kierkegaard Forskningscenter (SKC)
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Joakim Garff, jg@sk.ku.dk
Skema- oplysninger: Kompaktkursus, august 2011, Auditorium 8
Mandage-torsdage (uge 32 og 33) kl. 10:15-16:30, fredage kl. 10:15-15:30
Indhold: »Netop for Erindringen, for den poetiske Erindring tager min Produktivitet sig ud, og der vil nok komme den Tid, da Pigerne skulle rødme af Begeistring, naar en Digter vil fortælle hele mit Existents-Anlæg«. Således bemærker Søren Kierkegaard i en udateret optegnelse fra 1846 og binder dermed sin produktion og person sammen i en elegant, biografisk sløjfe, der vel næppe i sig selv får særlig mange piger til at rødme, men til gengæld kan bringe adskillige forskere til at blegne. Forholdet mellem personen og produktionen har nemlig alle dage været problematisk, fordi grænserne mellem skrift og skribent ikke er faste, men ofte viser sig at være flydende og åbne. Lige så forfejlet det er at læse værket i lyset af forfatterens private livsomstændigheder, lige så problematisk kan det i mangfoldige tilfælde være at abstrahere fra kendskabet til vedkommendes religiøse, politiske eller seksuelle observans.

Biografien har et stort formidlingsmæssigt potentiale, men er også en udskældt genre, fordi den blander blod og blæk med andre discipliner og fagområder og derved bliver en hybrid litteraturform, der hverken kan indløse de fordringer, man stiller til hard core historieskrivning, eller formår at gebærde sig som en rigtig roman, hvis forhold til fiktionen almindeligvis er lige så ukompliceret, som biografiens altid er komplekst.

På seminaret, der ligesom sit emne er tværfagligt, vil en række forskere og forfattere, biografiteoretikere og praktiserende biografer diskutere genrens begrænsninger og belyse nogle de mange muligheder, der giver sig af biografiens uomgængelighed. Såvel beskrevne som ubeskrevne blade skal være mere end velkomne.

http://www.teol.ku.dk/sommerkurser_2011/
Eksamensform: Krav ved emnekurser: a) Aktiv deltagelse (mindst 75% af afholdte timer dokumenteret ved protokol; ved fjernundervisning gælder særlige bestemmelser); b) pensum i et omfang af 1200-1500 sider. Pensum omfatter både den kursuslitteratur, som studeres i forbindelse med undervisningen, og den opgavelitteratur, som den skriftlige hjemmeopgave baserer sig på, jf. c). Indgår der tekster på græsk, hebraisk eller latin, reduceres omfanget af pensum, jf. pensumbestemmelserne i studieordningens pkt. 2.2.3.; c) udarbejdelse af en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider litteratur efter aftale med faglæreren. Pensum (kursus- og opgavelitteraturen tilsammen) må ikke overstige 1500 sider. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 21/6-2011



Københavns Universitet