Carl Nielsen – Inheritage and Legacy


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum

Semester:

3. semester
Undervisere: Michael Fjeldsøe
Skema- oplysninger: Tirsdag kl. 15-17, lok. 5
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Indhold: Kurset er designet til at lede frem til deltagelse i den internationale Carl Nielsen-konference Inheritage and Legacy, der afvikles på Det Kongelige Bibliotek 4-5 November 2011. For studerende på KA 435: Emne med fremlæggelse tager eksamen form af en præsentation af et videnskabeligt paper på engelsk som del af konferencen. For øvrige studerende indgår deltagelse i konferencen og diskussionerne knyttet dertil som en del af undervisningen. Der kan aflægges eksamen på KA eller BA-niveau efter gældende krav.

Kurset er tilrettelagt, så det samarbejder med Svend Hvidtfelts kursus i analyse af Carl Nielsens musik. Der udarbejdes et kompendium, der er fælles for de to kurser. Desuden arbejder MUKO med Carl Nielsen-satser, der opføres ved en koncert på konferencen.

Carl Nielsen – Inheritage and Legacy sigter på at beskæftige sig med Carl Nielsen set i lyset af den internationalisering af Carl Nielsen-forskningen, der er sket de seneste år. Fokus er flyttet fra at se ham som en specielt dansk og særegen komponist, hvis personalstil blev identificeret med en national tone som led i konstruktionen af ham som dansk nationalkomponist. Meget nyere forskning fokuserer i stedet på Carl Nielsen som deltager i store, europæiske strømninger, som han bidrager til og fortolker på sin personlige måde. Som introduktion retter vi blikket mod Nielsen som symbolist, som vitalist og som modernist, og derefter går vi ned i studier på mere detaljeret plan. Undervejs relateres til værker, der også indgår i det parallelle analysekursus, og integrationen af analytiske studier med musik- og kulturhistoriske vinkler vil præge både litteraturen og arbejdsformen.

Kurset vil kræve en koncentreret arbejdsindsats, og det forudsættes, at man forud har gjort sig bekendt med den almindeligt tilgængelige grundviden om Carl Nielsen, fx ved at læse en af biografierne om ham i sommerferien (fx Meyer/Schandorf 1948; Jørgen I. Jensen 1991) og høre noget af hans musik. Desuden forsøger vi at få et kompendium klar i god tid inden semesterstart.
Litteratur: Som grundbog – som bedes anskaffet – benyttes: Daniel M. Grimley: Carl Nielsen and the Idea of Modernism, Boydell Press, Woolbridge 2010
Tilmelding: Der bliver oprettet et kursusrum i Absalon, som man bedes tilmelde sig og følge med i.
Faglige forudsætninger: I kurset indgår deltagelse i den engelsksprogede konference Carl Nielsen – Inheritage and Legacy, 4-5 Nov 2011, og eksamen i 435 afvikles som engelsksprogede papers på konferencen.
Eksamensform: 435: Emne med fremlæggelse (på konference) 431, 438, 441, 442: Musikvidenskabeligt emne (KA) 125, 129, 130, 136, 137: Musikvidenskabeligt emne (BA)
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: 2 t/uge samt forberedelse og deltagelse i konference, kursusstart uge 36
Undervisnings- sprog: Kan være på engelsk
Sidst redigeret: 6/7-2011



Københavns Universitet