Musik i film – hørt og uhørt


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum

Semester:

3. semester samt 5. semester
Undervisere: Jens Hesselager
Skema- oplysninger: Onsdag kl. 9-11, lok. 5 (for BA 5. semester også fredage kl. 11-13, lok. 9)
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Indhold: Efterhånden findes der en ret stor mængde faglitteratur, der beskæftiger sig med at udvikle begreber og finde passende måder at beskrive, analysere og reflektere over, hvordan musik bliver brugt i film, hvordan det påvirker tilskuerens/lytterens oplevelse, hvad der er sket med filmmusikkens ’sprog’ i historiens løb osv. En del af denne litteratur er naturligt nok optaget af at undersøge, hvad det er musikken gør ved filmoplevelsen når den (hvad der jo er tilfældet en stor del af tiden) primært opererer i baggrunden, uden at vi som tilskuere rigtig lægger mærke til den. I stedet spekulerer vi måske over plottet, prøver at forstå hvad der bliver sagt og hvad det er for informationer billederne formidler. Men eftersom al denne ’uhørte’ musik (alle disse ’unheard melodies’ som Claudia Gorbman kaldte dem i en af filmmusikteoriens klassikere (fra 1987)) jo ikke desto mindre har stor indflydelse på, hvordan vi opfatter de billeder vi ser, de ord vi hører, og det plot vi forsøger at få styr på, får den samtidig også en væsentlig funktion i forhold til filmens narrativ og dramaturgi. På kurset vil vi beskæftige os med sådanne aspekter af filmmusikproblematikken, men ikke kun: Vi vil også fokusere på forholdet mellem musikken og filmens øvrige elementer, når musikken i højere grad fungerer som forgrund – fx i operafilm, musicalfilm, eller andre slags ’musikfilm’.

Kurset vil introducere til udvalgte dele af den stadigt voksende teoretiske, analytiske og historiske litteratur på området, og en række udvalgte filmeksempler vil blive inddraget. Kurset tilrettelægges i vidt omfang omkring deltagernes aktive deltagelse, idet der løbende vil blive stillet opgaver der fx går ud på at analysere og finde filmeksempler og at sætte disse eksempler ind i en teoretisk ramme, både individuelt og i forskellige mindre workshops/gruppeprojekter. Der lægges i den forbindelse også op til at deltagerne foretager selvstændige udforskninger af større dele af faglitteraturen, end den der introduceres direkte til gennem undervisningen og læseplanen.

Der lægges tilsvarende op til en type eksamensopgave, hvor den selvstændige, teoretisk og historisk velinformerede analyse af et eller flere filmeksempler figurerer centralt for besvarelsen.

Kurset henvender sig dels til studerende på 3. semester på BA-uddannelsen (fagelement 129 og 130), dels studerende på 5. semester (BA-projekt). For 3. semesterstuderende foregår al undervisning onsdage kl 9-11. BA-studerende deltager dels i en del af disse onsdagslektioner, og dels i et antal lektioner fredage 11-13. Detaljeret læseplan kan hentes i kursets Absalon grupperum forud for semesterstart.
Litteratur: Der vil blive udarbejdet et tekstkompendium til kurset, og kursusdeltagerne bedes desuden forud for kurset anskaffe og læse Michel Chion, Audio-vision : Music on Screen, New York: Columbia University Press, 1994 og Birger Langkjær, Den lyttende tilskuer : Perception af lyd og musik i film, København: Museum Tusculeum Forlag, 2000. Som introducerende litteratur anbefales også Kathryn Kallinak: Film Music : A Very Short Introduction, New York: Oxford University Press, 2010.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: 11 uger a 2 timer (3. semester), 8 uger a 2 timer (5. semester)
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 26/5-2011



Københavns Universitet