DO-Emnekursus: Aktuel trinitetsteologi


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
ECTS points: 15 RCTS

Semester:

Forår 2012
Institutter: Afdeling for Systematisk Teologi
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Johanne Stubbe Teglbjerg, jst@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Tirsdage kl. 10-12, Auditorium 2
Første undervisningsdag: Tirsdag den 7. februar 2012
Indhold: Aktuel trinitetsteologi
(Current Problems in the Theology of the Trinity)

I trinitetsteologien udfoldes og eftertænkes troen på, at Gud har åbenbaret sig selv for os i Jesus Kristus. Trinitetslæren udtrykker således, hvordan Gud må tænkes, hvis udgangspunktet og målet for dette er Kristi død og opstandelse for vores skyld og død. Læren udfoldes i dag på forskellige måder, og hensigten med dette kursus er, at vi skal sætte os ind disse forskellige foreliggende trinitesteologiske alternativer og derigennem selv bidrage til diskussionen.

Kurset er problemorienteret og vil fokusere særligt på klassiske trinitetsteologiske problemer som blandt andre: 1. Trinitetslærens oprindelse og historie. 2. Lærens udgangspunkt og intention. 3. Forholdet mellem Gud og verden herunder forholdet mellem den immanente og den økonomiske trinitet. 4. Forholdet mellem Guds enhed og trehed herunder de trinitariske relationer samt spørgsmålet om filioque. 5. Læren som et aktuelt alternativ til monoteisme, polyteisme, panteisme, ateisme og panenteisme.

Dermed skal vi udforske trinitetslærens indbyggede sammenhæng mellem det, som den er en lærer om og dem, der lærer den. Vi skal nærstudere aktuelle svar på, hvad det vil sige, at Gud er treenig og hvad det mere konkret betyder for os, samt eventuelle grænser for disse svar. Hensigten med kurset er således, udover tilegnelsen af et bestemt materiale, at opøve evnen til selv at tænke treenigt om Gud.

Til dette formål læses primært nye trinitetsteologiske tekster. Arbejdsformen vil strække sig fra eksamensorienteret tekstlæsning til dybdeteologiske perspektiveringer med vægten på fælles problembearbejdelse og diskussion.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 10/11-2011



Københavns Universitet