Indhold: |
Kurset placerer sig inden for forskningsfeltet ”litteratur og antropologi”, hvortil der skal præsenteres to udvalgte tilgange. Herudover skal vi forsøge at udvikle en tredje med udgangspunkt i begrebet ”den litterære forms antropologi”, som skal gøre det muligt at undersøge et litterært værks forestilling om mennesket med udgangspunkt i en formel analyse. Endvidere skal vi diskutere, hvordan formsprogets menneskeforestilling kan forholde sig til en samfundsmæssig kontekst på en politisk relevant måde.
Udover at introducere til Wolfgang Isers litterære antropologi og nyhistoricismens undersøgelser af forhandlingen mellem en litterær og en antropologisk diskurs, vil vi på kurset blandt andet stifte bekendtskab med Charles Taylors sociale forestillinger (om mennesket), Georg Lukács’ refleksion over forholdet mellem romanen og menneskets situation i verden, Roland Barthes’ og Theodor Adornos kritikker af videreførelsen af den realistiske romans menneskebillede i det tyvende århundrede og Jacques Rancières insisteren på den autonome litteraturs politik.
Selvom kurset først og fremmest har et teoretisk tilsnit, vil vi læse og løbende diskutere Robert Musils ungdomsroman Disciplen Törless’ forvirringer (den handler om både homoseksualitet og sadisme). Det vil vi gøre ud fra ønsket om at kunne konkretisere og præcisere den teoretiske refleksion i en stadig dialog med et litterært værk og den historiske kontekst, det indgår i.
|