uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Valgfag 1 - formidling: Kunst i det offentlige rum.


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskabafd. for Kunsthistorie
Undervisere: Jens Toft
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Undervisnings- form: I holdundervisningen vil forskellige fænomener og værktyper blive introduceret og diskuteret med henblik på, at den enkelte studerende eller grupper af stu¬de¬ren¬de kan vælge sit emne. Undervisningen vil blive søgt tilrettelagt i over¬ens¬stem¬¬melse kursets formidlingsdimension, idet formidling vil blive anskuet som en reflekteret organisering af mødet mellem et fænomen, her stedsspecifik kunst, og forskellige sociale bevidstheds- og forståelsesformer. Holdundervisningen vil i overensstemmelse hermed veksle mellem fore¬læs¬nin¬ger og oplæg fra deltagerne og mellem oplæg om værker mm. og formidlings¬former. Studerende der har lyst til at holde oplæg, er velkomne til at henvende sig i forvejen og aftale nærmere med mig.
Indhold: a. Faglige mål: Med udgangspunkt i en oversigt over forskellige typer kunst i det offentlige rum og en diskussion af forskellige teorier herom udarbejder de studerende enkeltvis eller i grupper på indtil 4 personer et formidlingsprodukt om et stedsspecifikt værk/værkgruppe/kunstnerisk intervention i det offentlige rum i først og fremmest København og på Sjælland. ”Offentligt rum” forstås i denne sammenhæng bredest muligt som by- og gaderum, parker, anlæg, skoler og andre offentlige institutioner, der tjener andre formål end at være ramme om det pågældende værk, hvad enten disse ”andre for¬mål” er industrielle, administrative, rekreative, oplysende, uddannelsesmæssige eller andet. Kurset vil behandle og diskutere fænomener af meget forskellig art og fra forskellige historiske perioder, lige fra kongelige rytterstatuer og andre historiske, nationale og andre monumenter til modernistiske interventioner og samtidskunstneriske fænomener som graffiti og ”street art”.
Litteratur: b. Teoretisk-historiske vinkler. Rosalind Krauss’ bog, Passages in Modern Sculpture (1977) og ikke mindst hendes begreb om skulpturens ”udvidede felt” vil være meget central, men også Willy Ørskovs særlige ”udvidede skulpturbegreb”, ’terrains vagues’ vil blive be¬handlet sammen med fænomener omtalt i de relevante bind af Ny Dansk Kunsthistorie samt i Hanne Abildgaard, Mikkel Bogh, Flemming Friborg: Dansk Skulptur i 125 år. Gyldendal 1996, og Dansk Skulptur i 125 år. Statens Museum for Kunst og Charlottenborg. København 1996, og Leila Krogh: Kunst i rummet. Monumentaludsmykninger i Danmark 1964-88. Borgen 1989. Hertil kommer nyere artikler, kataloger og tekster på nettet, danske såvel som internationale.
Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 22/6-2011



Københavns Universitet