Indhold: |
Krydsninger: Tværkulturelle perspektiver på kunst og identitet
I det 20. og 21. århundrede er et voksende antal mennesker brudt op fra deres hjem for at krydse statslige grænser og bosætte sig i et andet land. Således erklærede tidligere leder af FN, Kofi Annan, i starten af det 21. århundrede at vi befinder i "a new age of migration". Kurset har til formål at undersøge den stigende tilstedeværelse af migration og 'transkulturalitet' som dominerende temaer i kunsten og som teoretiske problemstilling i kunst- og kulturvidenskaben. Det vil også belyse, hvordan den mangedimensionelle mobilitet som kendetegner nutidens globaliserede verden, har påvirket og forandret kunstens udtryk og institutioner.
Eksemplerne hentes primært fra billedkunstens område, suppleret og perspektiveret med udblik til film og litteratur. På det teoretiske niveau vil der blive fokuseret på en række problemstillinger og tekster, som har gyldighed for studiet af et bredere spektrum af kulturelle artefakter – i stikord: globalisering, migration, postkolonialisme, kulturel identitet, kulturel erindring, kulturel oversættelse, transkulturalitet, hybriditet, grænser, deterritorialisering og belonging.
Kurset handler således om årsagerne til at de kunstneriske udtryksformer og deres rammebetingelser har ændret sig, men det prøver også at analysere og forstå, hvad der er på spil rent indholdsmæssigt og formelt i konkrete værker af kunstnere, forfattere og instruktører, der arbejder med tværkulturelle perspektiver.
Som teoretisk emne lægger kurset vægt på arbejdet med kulturteoretiske problemstillinger og kulturanalyse – det sidste ved både at arbejde med eksemplariske kunst- og kulturanalytiske fagtekster og ved at afprøve nogle af kursets metodisk-teoretiske principper på udvalgte studieobjekter. Der indgår workshops om problemformulering og disposition/synopsis i kursusforløbet, idet tanken er at deltagerne skal arbejde på deres synopsis/eksamensopgave undervejs. Valget af værker/analyseobjekter vil derfor også i et vist omfang afhænge af deltagernes interesser. Det anbefales at vælge et materiale, der kan analyseres ud fra nogle af de begreber og forståelsesrammer, som introduceres i kursets faglitteratur.
|