Kulturpolitisk emne: Europæisk kunst og kulturpolitik i identitetsteoretisk perspektiv


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, afd. for Moderne Kultur
Undervisere: Peter Duelund
Skema- oplysninger: Kurset gennemføres over 8 undervisningsgange – 1 pr. uge - afsluttende med et heldagsseminar. Start onsdag den 7. september.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Undervisnings- form: Identitetsteorierne præsenteres og diskuteres gennem introducerende forelæsninger med efterfølgende studenteroplæg og diskussion af udvalgte eksempler på identitetsopfattelser i dansk og europæisk kulturpolitik. Deltagelsen i undervisningen forudsætter derfor en aktiv indsats af de studerende.
Formål: Sigtet med kurset er i et teoretisk og kritisk perspektiv at sætte de studerende i stand til at beskrive, analyse og diskutere kunstens og kulturinstitutionernes identitetsskabende betydning historisk og aktuelt.
Indhold: Baggrund: Litteratur, kunst, og kulturpolitik udgør væsentlige medier for individuel og kollektiv identitetsdannelse. Kulturarvssymboler, kunst- og litteraturkanoner, kulturinstitutioner har båret og legitimeret national identitetskonstruktivisme. Ét folk, ét sprog, én kultur, som Johann Gottfried Herder formulerede moderne, national optik. Omvendt har litteratur og kunst formidlet subversiv erkendelse om verdensborgerskab og kosmopolitisk republikanisme. Som kontekstuel reflektionsramme præsenteres og diskuteres indledningsvist teorier og analyser af de samfundsmæssige transformationer, som har påvirket ideerne om kunstens og kulturinstitutioners sociale rolle siden 1700- tallets borgerlige offentlighedstænkning til nutidens oplevelses- og kontrolsamfund. Dernæst introduceres dominerende positioner og teoretikere indenfor identitets- og nationalismeteori med henblik på at diskutere: Hvordan tematiserer nationalismeteoretiske paradigmer kollektive identitetsformer som nationalisme? Hvordan er nationalismen opstået? Hvad er dens ideologiske indhold? Hvordan kan vi differentiere mellem forskellige nationalismeformer? Hvordan sætter de forskellige positioner sig igennem i kunst og kulturpolitik i Danmark og det øvrige Europa?
Litteratur: Der udarbejdes kompendium med tekster til undervisningen.
Faglige forudsætninger: Kurset er åbent for alle på såvel bachelor som kandidatniveau. Undervisningen henvender sig til studerende fra både humaniora og samfundsvidenskab med interesse for emnet.
Eksamensform: For studerende på overbygningsuddannelsen i Moderne Kultur og Kulturformidling kan kurset bruges som underlag for aflæggelse i fagmodul 14: Kulturpolitik. Desuden kan kurset bruges som fagligt underlag for emneopgaver og specialeskrivning.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Identitetsteorierne præsenteres og diskuteres gennem introducerende forelæsninger med efterfølgende studenteroplæg og diskussion af udvalgte eksempler på identitetsopfattelser og kulturkanoner i europæiske lande, EU, Europarådet og det nordiske kultursamarbejde. Deltagelsen i undervisningen forudsætter derfor en aktiv indsats af de studerende.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 29/6-2011



Københavns Universitet