KH-Kernefag: Dansk teologi i første halvdel af det 20. århundrede


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Teologi 2012/2013
ECTS points: 12 ECTS

Semester:

Forår 2013
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Tine Reeh, trr@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Torsdage kl. 9-12, Auditorium 1
Første undervisningsdag er torsdag den 7. februar 2013
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Teologiske Studium Teologi 2012/2013
Indhold:
Dansk teologi i første halvdel af det 20. århundrede
(Theology in Denmark 1900-1950)

Den første halvdel af det 20. århundredes historie blev præget af kriser og krig – og det gælder også i den danske teologi. Ved århundredeskiftet var en konservativ kristendom stadig dominerende i kirkelivet, men liberale strømninger og moderniseringskrav pressede på. Temaer som forholdet mellem kristendom og kultur, fremskridtstro, religionspsykologi og religionshistoriske studier stod højt på den teologiske og kirkelige dagsorden.

Men den åndshistoriske krise efter Første Verdenskrig ramte også det neutrale Danmark. Forskellige former for dialektisk teologi begyndte at vinde terræn ofte i opgør med den ældre generations konservative og liberale teologer men også i kamp med de nye kristne fredsbevægelser og økumeni, Oxfordbevægelsen, kulturradikalisme og forskellige former for totalitarisme.

Reformationsjubilæerne, Lutherrenæssancen og Grundtvigs 150 års fødselsdag var med til at sætte fokus den danske kirkes arv og på forholdet mellem tradition og fornyelse. Spørgsmål som sekularisering, to-regimente-lære, individualisering, demokrati, kvindelige præster, mystik og antimodernisme og ikke mindst en opfattelse af krise og hastig forandring i samfundet skærpede diskussionerne om forholdet mellem kristendom og politik, folk og kirke samt nødvendigheden af en modernisering af folkekirken.

På kurset vil vi søge at danne os et overblik over perioden samt læse centrale og typiske tekster fra tiden for således at få viden om fortiden men også indsigt i teologiske temaer og problemer, som stadig har aktualitet for forståelsen af kirke og kristendom i Danmark.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 1/11-2012



Københavns Universitet