KH-Emnekursus: Bibel-, missions- og kirkesyn i forbindelse med dannelsen af KFS, MF og DBI


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
Punkter: 15 ECTS

Semester:

Efterår 2011
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Kontaktpersoner: ph.d.-studerende Flemming Kofod-Svendsen, kofodsvendsen@gmail.com
Skema- oplysninger: Tirsdage kl. 15-17, Auditorium 2
Første undervisningsdag er tirsdag den 13. september 2011
Indhold: I slutningen af det 19. århundrede voksede de forskellige nationale, kristelige studenterbevægelser frem rundt om i verden. Mange var børn af KFUM & KFUK. I 1892 begyndte Studenterhjemmet i København. Det udviklede sig til Danmarks Kristelige Studenterbevægelse (DKS). I 1895 dannedes i Sverige på det mindeværdige gamle slot Vadstena ved Vettern Sø World’s Student Christian Federation (WSCF).
De forskellige nationale kristelige studenterbevægelser har på mange måder været pionererne og de kreative kræfter, når det gælder forståelse og formidling af kristendommen i deres tid. Samtidig har der gang på gang været intense teologiske debatter, der har medført fraktionsdannelse og splittelse. Det mest markante brud inden for DKS skete i 1956, da Credo (senere KFS = Kristeligt Forbund for Studerende) blev dannet på initiativ af Niels Ove Rasmussen Vigilius.

I dette kursus skal vi bl.a. ved læsning af relevante tekster undersøge, hvilket teologisk grundsyn der drev Vigilius til brud med DKS. Undervisningen vil særligt fokusere på hans bibelsyn, hans kirkesyn og hans evangelieforståelse / missionssyn.
Ligesom i Danmark er der verden over sket et brud inden for WSCF’ s medlemsorganisationer, og der er vokset alternative kristne studenterbevægelser frem, som er medlemmer af International Fellowship of Evangelical Students (IFES), der blev oprettet i 1947. På kurset skal vi tillige undersøge IFES’ teologiske profil og finde årsagen til bruddet i et par andre lande.

Litteratur: Kurt Larsen: Fra Christensen til Krarup. Dansk Kirkelig i det 20. århundrede, Kolon 2008, Flemming Kofod-Svendsen: Tro til tiden. Det kristne studenterarbejdes historie i Danmark, Lohses Forlag 2008 samt en tekstsamling.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 26/5-2011



Københavns Universitet