GT-Emnekursus: Messias: Fra Det Gamle til Det Nye Testamente


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
ECTS points: 15 ECTS

Semester:

Forår 2012
Institutter: Afdeling for Bibelsk Eksegese
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Søren Holst, sh@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Mandage kl. 15-17, Auditorium 11
Første undervisningsdag: Mandag den 30. januar 2012
Indhold: Messias: Fra Det Gamle til Det Nye Testamente
(Tracing the Messiah from the Hebrew Bible to the New Testament)

I det Nye Testamente diskuterer folk, om den omvandrende gadeprædikant og tidligere tømrersvend Jesus fra Nazareth kan tænkes at være Messias. Nogle er skeptiske, fordi de godt véd, hvor Jesus kommer fra, men venter, at Messias skal komme "ud af det blå". Dét er på en måde overraskende, for i Det Gamle Testamente er "den indviede" (som "messias" ca. kan oversættes til) et udtryk man bruger om indehavere af embedet som præst eller konge, og ikke om en guddommelig frelser, der dumper ned fra himlen. Der er altså foregået en ret drastisk udvikling med ordet, og for at forstå et af Det Nye Testamentes vigtigste temaer, kan det være nyttigt at kigge efter, hvordan dén udvikling er forløbet i tiden mellem Det Gamle og Det Nye Testamente. Til det formål skal vi på kurset læse uddrag af begge Bibelens to hoveddele, men især af litteraturen fra tiden imellem dem: Apokryfe skrifter, pseudepigrafer, Dødehavsruller og anden jødisk litteratur.

Som grundbog bruges J.A. Fitzmyer, "The One Who Is to Come", Eerdmans 2007.

Da der hovedsagelig læses ikke-kanoniske tekster, egner kurset sig primært som grundlag for valgfagsopgaver, specialeskrivning o.l.
Et forslag til pensum stilles gerne til rådighed, hvis nogen ønsker at bruge kurset som eksamensforberedelse, men man vil så skulle læse de 30 sider hebraisk som selvstudium.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 17/11-2011



Københavns Universitet