uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Det hele menneske - litteraturen fra 1945-1965


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2010 Hum
Undervisere: Marianne Stidsen
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2010 Hum
Indhold: Dansk litteratur umiddelbart efter 2. Verdenskrig er domineret af to store strømninger: Heretica-bevægelsen og konfrontationsmodernismen. Disse to strømninger er ofte i litteraturhistorien blevet sat i modsætning til hinanden; den ene er blevet karakteriseret som reaktionær og som pegende bagud mod romantikken og symbolismen, mens den anden er blevet karakteriseret som progressiv og som pegende fremad mod modernismen og senmodernismen i dens forskellige udformninger. Imidlertid er der et vigtigt træk, som binder disse to bevægelser sammen, og som måske i dag bør påkalde sig større opmærksomhed end de træk, der skiller dem ad – og det er deres tematiske fokus på ’det hele menneske’. På tværs af formelle og indholdsmæssige forskelle udtrykker de således begge, på hver sin vis ganske vist, en dyb optagethed af det eksistentialistisk-humanistiske værdigrundlag, som igen i nogen grad stiller dem i modsætning til den posthumanistiske og posteksistentialistiske diskurs, som kommer til at herske i en stor del af litteraturen efter 1965.

Hensigten med kurset er at kigge nærmere på denne eksistentialistisk-humanistiske diskussion af ’det hele menneske’, sådan som den kommer til udtryk i nogle af de to strømningers litterære hovedværker, bl.a. Martin A. Hansens Tornebusken og Løgneren, Ole Sarvigs Jeghuset, Thorkild Bjørnvigs Anubis og Figur og Ild, Karen Blixens Sidste fortællinger, Villy Sørensens Ufarlige historier, Klaus Rifbjergs Konfrontation samt Klaus Rifbjergs og Palle Kjærulff-Schmidts film Weekend. Desuden skal vi læse nogle af de skelsættende tekster fra tidens æstetik- og idédebat, bl.a. Bjørn Poulsens ”Elfenbenstaarnet”, Paul la Cours Fragmenter af en Dagbog, Martin A. Hansens ”Konvention og Formaand”, Torben Brostrøms ”Det umådelige mådehold”, Villy Sørensens Digtere og dæmoner og Johan Fjord Jensens Homo manipulatus. Endelig vil vi forholde den eksistentialistisk-humanistiske søgen efter ’det hele menneske’ til nyere identitetsteori, idet den kan ses som et bestemt – og måske stadig højst relevant og aktuelt! – svar på et af de centrale psykologiske problemer i senmoderniteten, nemlig identitetsløshed.
Litteratur: Der vil blive udfærdiget et kompendium i forbindelse med kurset med en del af de teoretiske og fiktive tekster. Resten af teksterne skal deltagerne selv anskaffe eller låne.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 16/8-2010



Københavns Universitet