KH-Emnekursus: Religiøs tvang og tolerance i 1600-tallet med særligt henblik på den engelsksprogede verden


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
Punkter: 15 ECTS

Semester:

Efterår 2011
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Kontaktpersoner: Lauge O. Nielsen, lon@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Tirsdage kl. 10-12, vær. 147 (Refektoriet)
Første undervisningsdag er tirsdag den 6. september 2011
Indhold: Religiøs tvang og tolerance i 1600-tallet med særligt henblik på den engelsksprogede verden
(Religious Intolerance and Tolerance in the Early Modern Period (c. 1550-1700))

Kurset følger hovedlinjen i diskussionerne om religiøs tvang (intolerance/forfølgelse) og religiøs tolerance (samvittigheds-/religionsfrihed), som var et af de dominerende temaer i vesteuropæisk åndsliv fra den sene reformation frem til oplysningstiden.

Til orientering tages der udgangspunkt i kirkefaderen Augustin og den middelalderlige kirkes reception af den patristiske arv. I reformationsperioden vil der blive fokuseret på den reformerte tradition (Calvin og hans modstandere) og den katolske institutionalisering af religionstvang (nyorganisering af inkvisitionen). Et andet fokuspunkt i kurset vil være udviklingen i England fra midten af 1600-tallet (borgerkrigen og Commonwealth) frem til John Lockes brev om tolerance (1689). Der vil også blive tid til et perspektiverende udblik til den kontinentale debat (Spinoza og Bayle).

Gennem forelæsninger, fælles læsning af centrale tekster samt fremlæggelse af individuelle opgaver belyses de væsentligste teologiske og filosofiske aspekter af diskussionerne om berettigelsen af tvang i forhold til religiøs overbevisning og praksis samt de historiske faktorer, som var af betydning for debattens forløb.

Under kurset får deltagerne lejlighed til at læse tekster af tænkere som Augustin, Thomas Aquinas, Jean Calvin, Sebastian Castellio, William Walwyn, Samuel Rutherford, John Milton, John Locke og Benedikt Spinoza. I debatten om intolerance/tolerance indgår der mange store overordnede temaer, og det vil derfor kun i begrænset omfang være muligt at tage hensyn til kursusdeltagernes individuelle ønsker. Det forudsættes, at deltagerne har anskaffet grundbogen ved kursets start.

Grundbog: Perez Zagorin, ”How the Idea of Religious Toleration Came to the West”, Princeton University Press, 2003 (paperback).

Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 19/5-2011



Københavns Universitet