PT-Emnekursus / kompaktkursus (august 2012): Liturgisk teologi


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
ECTS points: 15 ECTS
Punkter: 15 ECTS

Semester:

Kompaktkursus: August 2012
Institutter: Afdeling for Systematisk Teologi
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Jette Bendixen Rønkilde, jbr@teo.au.dk
Andre undervisere: Ved professorerne Gordon Lathrop og Gail Ramshaw, USA, samt ph.d.-stud. Jette Bendixen Rønkilde, Århus Universitet.
Skema- oplysninger: 20.-31. august 2012 kl. 9-15, fredage dog kl. 9-12. Auditorium 11
Indhold: Gennem de seneste årtier er der indenfor den lutherske teologis rammer kommet et øget fokus på gudstjenestens liturgi. Traditionelt har der ikke været levnet meget plads til liturgi og gudstjenesteteologi som selvstændige fagdiscipliner. Gennem et abstrakt begrebsapparat er principperne bag liturgiens indhold blevet behandlet, men at liturgien skulle være et teologisk kildemateriale, har været næsten overset, måske i særlig grad i det meste af det 20. århundrede.
Ikke desto mindre har liturgien spillet en væsentlig rolle i forhold til menneskers gudsforhold og troserfaring. Den gør den stadigt, for kristendommen har et privilegeret liv i liturgien.

Den østkirkelige og ortodokse teologi har en rig tradition for liturgisk teologi rodfæstet i det oldkirkelige diktum lex orandi lex credendi. Liturgien bliver selve fundamentet og det konstitutive for teologien – alt teologi springer ud af en kirkelig-liturgisk praksis. Inspireret fra den tradition har den amerikanske teolog, professor i liturgiske studier Gordon W. Lathrop i sin trilogi Holy Things (1993), Holy People (1999) og Holy Ground (2003) givet et bud på en liturgisk teologi indenfor rammerne af en luthersk teologi.

Kurset vil gennem tekstlæsning, forelæsning og diskussion give en introduktion til liturgisk teologi. Gennem forskellige liturgiske teologers refleksioner over gudstjenesten og dens betydning skal kurset undersøge symbolers og ritualers betydning og anvendelse i gudstjenesten. Ligeledes undersøges den liturgiske teologis metode, hvor vi overvejer forskellige problemstillinger, såsom liturgiens ordo, relationerne mellem Bibel og liturgi og liturgi og treenigheden. Gennem workshops ved sprog- og liturgieksperten Gail Ramshaw vil aktuelle amerikanske og danske liturgiske tekster blive udforsket og det liturgiske sprog diskuteret, ligesom der også vil blive arbejdet med liturgiens kriterier, kommunikation og tradition. Med udgangspunkt i N. F. S. Grundtvig (1783-1872) og Regin Prenter (1907-1990) vil kurset afslutningsvis præsentere en liturgisk teologi på dansk grund.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 20/12-2011



Københavns Universitet