uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

BA-6. semester: Kirke- og Teologihistorie, område 2 (efter 1300): Hold A og B


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Teologi 2011/2012
Punkter: KH-område 2: 9 ECTS

Semester:

Forår 2012
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Studieordning: 2005-ordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Indhold:

Hold A:
Vækkelser og kirkelige retningsdannelser i 1800-tallets danske kirkehistorie

(Religious Revival and the Emergence of Religious Parties in 19th Century Denmark)

Eva Louise Lillie, ell@teol.ku.dk
Mandage og onsdage kl. 10-12, Auditorium 2
Første undervisningsdag: Mandag den 6. februar 2012

Dansk kirkehistorie er i 1800-tallet bl.a. karakteriseret ved fremvæksten af en kraftig vækkelse i befolkningen. I begyndelsen, dvs. i første halvdel af århundredet, opstår flere af hinanden uafhængige, folkelige vækkelsesbevægelser, hvoraf de fleste har udspring på landet. Senere institutionaliseres bevægelserne inden for den med grundloven etablerede Folkekirke, og i anden halvdel af 1800-tallet samles og spaltes bevægelserne i de to store kirkelige retninger, grundtvigianerne og Indre Mission.
I kurset vil udviklingen blive fulgt gennem hele århundredet, oprindelse og særlige træk ved de enkelte retninger vil blive søgt fastlagt, ligesom også de mere alment kulturelle følger af vækkelserne for samfundet som helhed.

Hold B:
Nåde, retfærdiggørelse, tro og kristenliv – konfrontationer inden for teologisk tolkning i perioden fra højskolastikken til den tidlige pietisme (ca. 1250-1650)

(Grace, Justification, Faith and Christian Life – Conflicting Interpretations in Theology From High Scholasticism to Early Pietism (c. 1250-1650))

Lauge O. Nielsen, lon@teol.ku.dk
Mandage og onsdage kl. 10-12, Auditorium 9
Første undervisningsdag: Mandag den 30. januar 2012

Kurset sporer udviklingen i synet på nåden og retfærdiggørelsen samt deres betydning for kristen livsførelse (gerninger). Gennemgående temaer er de teologiske tolkninger af centrale ’loci’ som Guds retfærdiggørelse af syndere (nåden, syndernes forladelse og troen) og den kristnes muligheder og pligter i forhold til buddene (lov/evangelium). Der vil desuden være udblik til nydannelser i fromhedslivet i den tidlige engelske pietisme.
Kurset sigter i første række på at følge og perspektivere reformationens brud med den katolske skolastik, men en yderligere pointe vil være at påvise, hvorledes arven fra skolastikerne bliver omformet og aktualiseret inden for nogle af de dominerende retninger i efterreformatorisk teologi.
Af fremtrædende teologer vil deltagerne komme til at beskæftige sig med bl.a. Thomas Aquinas, William Ockham, Mester Eckehart, Martin Luther, Johannes Calvin og Philipp Melanchthon, ligesom der vil blive læst tekster af engelske teologer som William Ames, Tobias Crisp og John Goodwin.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 17/11-2011



Københavns Universitet