Indhold: |
Faldende dåbstal, stigende antal voksendåb, stigende antal lørdagsdåb, dåben som oplagt tilknytningspunkt for taler og prædikener: Forhold som disse hører med i billedet af dåben i folkekirken. Ind i denne situation sigter Dåbens teologi og liturgi – ti hovedtemaer på at formulere en række mulige teologiske tolkninger af dåben, der hver især kan sige det hele, samtidig med, at de rendyrker ét perspektiv af dåbens teologiske betydning. De ti temaer er skabelse, syndsforladelse, tro, håb, kærlighed, trøst, bekendelse, efterfølgelse, omvendelse, fællesskab og velsignelse.
Efter en indledning i oversigtsform om dåbsteologiens nytestamentlige grundlag og om dåb og modernitet bygges kurset op som ti gange ”dåb og … ”. Til hver gang læses en eller to centraler tekster af ældre eller nyere dato, der i særlig grad inviterer til en tolkning af dåben ud fra netop den dags tema, ligesom dåbstaler og prædikener, også gerne deltagernes, vil blive inddraget.
Kurset fokuserer især på udvalgte aspekter af dåbens soteriologiske betydning. Fokus udvides undervejs med bredere dåbsteologiske temaer. Flere teologiske discipliner inddrages.
Arbejdsform
Arbejdsformen er en kombination af forelæsning og diskussion. Udkast til skriftlige opgaver kan efter nærmere aftale inddrages både i forbindelse med tekstlæsningen og perspektiveringen. Fra uge til uge er kursusmateriale til supplering af de læste tekster samt forslag til sekundærlitteratur tilgængeligt i kursusrummet i Absalon (se nedenfor).
Af hensyn til dåbsteologiens nødvendige tværdisciplinaritet deltager en praktisk-teologisk forsker en enkelt gang (den 7. maj), og vi runder af (den 23. maj) med en tværdisciplinær teologisk paneldi-skussion med medvirken af flere forskere fra Afdeling for Systematisk Teologi.
Der er oprettet et elektronisk kursusrum i Absalon, som teologistuderende på kurset har adgang til via KUnet, og som ÅU-studerende har adgang til, når deltagerbetaling er registreres af Det Teologiske Fakultet.
Tilmelding og eksamen mv.
Teologistuderende tilmelder sig til undervisning (og eksamen) den 1.-15. december 2010 på KUnet. Også senere tilmeldte er velkomne.
Teologistuderende, der ønsker at bruge kurset som afsæt for prøve i det obligatoriske fag Dogmatik med Økumenisk Teologi (15 ECTS), opgiver 1200-1500 sider. Eksamenstilmelding finder sted 1.-15. marts 2011. Prøveformer og bedømmelse i henhold til studieordningens pkt. 2.2.3.
Studerende under Åben Uddannelse og teologistuderende, der ønsker at bruge kurset som afsæt for KAN-valgfagsopgave (15 ECTS), er underlagt præsenskrav (aktiv deltagelse i mindst 75 % af af-holdte timer dokumenteret ved protokol), opgiver 1200-1500 sider og udarbejder en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider af det samlede, opgivne kursuspensum. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Evaluering
Kurset midtvejsevalueres mandag den 14. marts. Slutevaluering finder sted, såfremt Studienævnet udvælger kurset dertil.
Litteratur
Litteraturlisten omfatter ca. 850 sider, der kan indgå i kursuspensum på 1200-1500 sider. Heraf vil ca. halvdelen blive drøftet i undervisningen, mens det overlades til de studerende at tilegne sig resten ved selvstudium og efter nærmere aftale, f.eks. på grundlag af listen med supplerende litteratur, at sammensætte fuldt kursuspensum. Litteraturlisten vil være tilgængelig fra den 1. december 2010.
Det fremgår af litteraturlisten, hvilke tekster/bøger deltagerne selv forventes at anskaffe sig ved lån eller køb, og hvilke tekster der vil være tilgængelige i kursusrummet (under punktet ”Litteratur”).
I semesterets løb udarbejdes en supplerende litteraturliste, der ligeledes vil være tilgængelig i kursusrummet.
Der oprettes en semesterhylde med relevant litteratur på Det Teologiske Fakultets bibliotek (3. sal).
Kursusplan
Ændringer kan forekomme. Præcise henvisninger til den anførte litteratur findes i litteraturlisten.
1. gang
Mandag den 31. januar kl. 13-15
Tema: Optakt om kurset. Om dåbsteologi i dag. Om nytestamentlig dåbsforståelse inkl. dåbsritualets nytestamentlige læsninger.
Tekst: Kasper 2000. Schnelle 2001.
2. gang
Mandag den 7. februar kl. 13-15
Tema: Dåb og modernitet. Dåben i det 20. århundredes reformatoriske teologi – og i Den Danske Folkekirke anno 2011.
Tekst: Zimmerling 2007. Hjemmesiden. http://www.daabifolkekirken.dk/. Livsmod. Fjorten dåbsta-ler.
3. gang
Mandag den 14. februar kl. 13-15
Tema: Dåb, skabelse og ny skabelse.
Tekst: Rom 6,1-11. Umbach 1999.
4. gang
Mandag den 21. februar kl. 13-15
Tema: Dåb og syndsforladelse, herunder dåb og forsagelse.
Tekst: Grundtvig - Daabs-Pagten 1832. Busch Nielsen 2004.
5. gang
Mandag den 28. februar kl. 13-15
Tema: Dåb og tro.
Tekst: Luther - En sermon om dåbens hellige, ærværdige sakramente.
6. gang
Mandag den 7. marts kl. 13-15
Cand.theol., ph.d.-studerende Diana Rigtrup medvirker.
Tema: Dåb og håb.
Tekst: Følger.
7. gang
Mandag den 14. marts kl. 13-15
Tema: Dåb og kærlighed.
Tekst: Jeanrond 2009. Grønkjær 2010.
Midtvejsevaluering.
8. gang
Mandag den 21. marts kl. 13-15
Tema: Dåb og kamp.
Tekst: Grundtvig - Sov sødt, barnlille. Mere følger.
9. gang
Mandag den 28. marts kl. 13-15
Tema: Dåb og bekendelse.
Tekst: Barth 1967.
10. gang
Mandag den 4. april kl. 13-15
Tema: Dåb og efterfølgelse.
Tekst: Bonhoeffer 1994.
11. gang
Mandag den 11. april kl. 13-15 (NB: lokaleændring: Vær. 456)
Tema: Dåb og omvendelse.
Tekst: Pannenberg 1993.
12. gang
Mandag den 2. maj kl. 13-15
Tema: Dåb og fællesskab.
Tekst: Brandts dåbssalme. Lienemann-Perrin 1983. Limaerklæringen - dåbsafsnittet. Leuenber-gerklæringen - dåbsafsnittet.
13. gang
Mandag den 9. maj kl. 10-12 (NB: lokaleændring: Vær. 456)
Tema: Dåb og velsignelse.
Tekst: Følger.
14. gang
Mandag den 23. maj kl. 13-15
Tema: Afrunding, paneldiskussion.
|