Indhold: |
(”The human being as God's image”)
Hvad betyder det, at mennesket er skabt i Guds billede, som imago Dei? Formålet med kurset er at afklare dette spørgsmål. Kurset tager afsæt i 1. Mosebog 1,26f; 5,1-3; 9,6, fordi de eksegetiske problemer, som optræder her, har motiveret en række forskellige interpretationer i løbet af teksternes virkningshistorie. Kurset vil bestå i, at vi undersøger og diskuterer eksemplariske forståelsesmodeller af Gudbilledlighed. Vi vil først drøfte den mimetiske model, som beskriver, hvordan mennesket ligner Gud, og kritikken af denne model, der peger på syndens destruktive magt, hvorigennem menneskets Gudbilledlighed bliver ødelagt (Augustin og Luther). Herefter vil vi fokusere på den relationelle model, som ikke hæfter sig ved bestemte træk, der karakteriserer både Gud og mennesket, men snarere ved selve forholdet mellem Gud og mennesket (Bonhoeffer, Barth, Thielicke, Ebeling). Den dynamiske dannelses- og tilblivelsesmodel betragter ikke Gudbilledligheden som noget givet, men som noget, der skal først opnås igennem en aktiv udviklings- og/eller passiv forklarelsesproces (Pico della Mirandola, Meister Eckhart, Kierkegaard). Disse traditionelle modeller giver anledning til at inddrage semiotiske, sprog- og billedteoretiske overvejelser: Hvis mennesket er et billede, hvad viser sig så i det eller hvad henviser det til? Og hvilken slags billede er der tale om – et portræt, et ikonisk eller symbolsk tegn, et indeks eller en metafor? (Grundtvig, Ricœur, Peirce, Nancy, Mitchell). Til sidst vil vi, ved inddragelse af skønlitterære tekster, diskutere etiske implikationer og konsekvenser ved tanken om Gudbilledlighed (Ellison, Frisch).
Litteratur:
Til hver gang læses en eller to centrale tekster af ældre eller nyere dato. Kursusmaterialet vil være tilgængeligt i elektronisk form i kursusrummet på Absalon. Teologistuderende på kurset har adgang til Absalon via punkt.ku. Password oplyses ved henvendelse til cwe@teol.ku.dk.
Fra uge til uge vil der være kursusmateriale til supplering af de læste tekster samt forslag til sekundærlitteratur tilgængeligt i kursusrummet på Absalon.
Arbejdsform:
Arbejdsformen vil for det meste være en kombination af forelæsning og fælles diskussion. Indimellem vil der være en gæsteforelæsning og tværfaglig team-teaching og eventuelt korte perioder af gruppearbejde (5-10 minutters drøftelse af et spørgsmål i grupper af 2-3 personer).
Korte studenteroplæg (maks. 15 minutters præsentation) og udkast til skriftlige opgaver er velkomne efter nærmere aftale. Til dette udarbejdes et handout (1-3 sider) med hovedteser og 3 spørgsmål vi så vil diskutere i undervisningen.
Eksamenstilmelding mv.
Eksamenstilmelding finder sted den 1.-15. marts 2011. Send et pensumforslag og evt. spørgsmål per mail. Pensumgodkendelse finder sted efter undervisningen eller på mit kontor på AST efter aftale.
Emne og litteratur for hjemmeopgaver aftales i forbindelse med undervisningen. Vejledning gives derudover individuelt. Opgaverne forudsættes, med mindre andet aftales, afleveret inden den 1. juli 2011.
|