Indhold: |
(The historical Jesus)
Titlen er enkel, men den narrer. Spørgsmålet, om hvem Jesus var, har optaget forskere – og mange andre – i mere end 200 år. I begyndelsen var det risikabelt at stille spørgsmålet, professorer kunne miste stillingen, og det var kontroversielt både politisk og religiøst. I århundreder havde billedet af Jesus som himmelkongen legitimeret autoriteten og magten bag jordiske kongers herredømme – og denne legitimering forsvandt med en Jesus, der blot var et historisk menneske. Men Jesus kunne også blive mere end et menneske, et ideal som man kunne nærme sig. Det er det andet spørgsmål: Har det i kirken, i samfundet, for det enkelte menneske nogen betydning, hvem Jesus var, troende eller ikke-troende, kristne eller ikke-kristne.
Det er dette problemfelt, kurset vil gå ind på, spørgsmål som både er teologisk og politisk vigtige, og som rejser krævende metodiske og teoretiske spørgsmål, som udfordrer fantasien til en historisk rekonstruktion af antikke samfund og tvinger os til at tænke over, hvordan kan vi beskrive et menneske, et menneskeliv. Og hvem er jeg selv, når jeg forsøger at rekonstruere et billede af Jesus?
Vi tager historien om den historiske Jesus op med udgangspunkt i Albert Schweitzers berømte bog om Jesu-liv-forskningen for så at gå videre op gennem det 20. århundrede med eksistentialisme, socialhistorie og feministisk kritik af maskulin Jesus-forskning. En hovedsag vil blive arbejdet med at rekonstruere et billede af Jesus på grundlag af evangelierne, idet vi samtidig tager spørgsmålet op om, hvad historisk-kritisk læsning er. Hele vejen igennem spørger vi efter forskerne bag rekonstruktionerne af Jesus, hvad hensigten er med deres rekonstruktioner – hvad enten det er en af lærerne på kurset eller pave Benedict.
Kurset sker i et samarbejde med Det Teologiske Fakultet i Oslo og med parallelle forløb i København og Oslo, idet centrum vil være et fælles tredages intensivt seminar på Lysebu i Oslo.
Professor Halvor Moxnes deltager i de første to sessioner (som falder samme dag) i København samt i fællesseminaret på Lysebu.
Grundbogen i kurset er Per Bilde, Den historiske Jesus (København: ANIS 2008). I øvrigt vil en litteraturliste blive lagt ud i Absalon.
Kompaktseminaret på Lysebu vil finde sted 30. marts – 1. april.
På grund af kursets karakter, hvor der skal skaffes penge til rejse og ophold på Lysebu, vil højst 10 studerende kunne deltage fra København.
Kursusprogram vil blive udlagt på Absalon.
|