Indhold: |
I næsten to år har Det Teologiske Fakultet været hjem for BICUM, The Bible and Cultural Memory (Bibelen og den kulturelle erindring). Nu er det på tide at udmønte noget af det, som BICUM beskæftiger sig med, i undervisningen. Derfor slås dette emnekursus op i foråret 2011.
Cultural memory er emnet for kurset. Begrebet vil blive forklaret og diskuteret på baggrund af en analyse af erindringen om det gamle Israel, som er overleveret i Det Gamle Testamente og antik jødisk litteratur.
Kursets grundtese er ikke: Det israelitiske folk udviklede sig til det jødiske folk, men det jødiske folk identificerede sig med det israelitiske folk: Hvordan blev jøderne til israelitter? Det er faktisk ikke så enkelt en proces, som det lyder, og memory spiller en afgørende rolle i den måde, jøderne kom til at identificere sig med de bibelske israelitter.
Kurset vil præsentere nogle hovedsynspunkter vedrørende cultural memory, herunder en kritik af an række nyere bidrag fra gammeltestamentlige forskere som Mark S. Smith og Philip R. Davies.
Kurset vil ikke kunne undgå at berøre moderne forhold, uagtet at det ikke er eller må blive et hovedemne. Bibelen er indgået som cultural memory for dem, der skabte den moderne stat Israel i Mellemøsten, der grunder sit territoriale krav på Palæstina som sit hjemland på den bibelske erindring.
Der læses ca. 15 sider Biblia Hebraica, som kan indgå i pensum til eksamen på kandidatuddannelsen"
Program
|