uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Forvaltningsret (2006)


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
ECTS points: 17,5 ECTS

Semester:

Efterårssemester
Studieordning: Studieordning 2006
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Fagleder: Professor Michael Gøtze og uddannelsesskretær Inge Sjøland
Skema- oplysninger: Se oplysninger om undervisning og eksamen m.v. på www.jura.ku.dk/skema.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Juridiske Fakultet (bachelor) Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
Undervisnings- form: Undervisningen i forvaltningsret er i vidt omfang casebaseret og foregår i form af holdundervisning og forelæsninger. En vigtig del af undervisningen består i løsning af øvelser i form af eksamenslignende øvelsesopgaver og uddybningscases. For både holdundervisning og forelæsninger gælder, at undervisningen forudsætter forberedelse fra de studerendes side og aktiv deltagelse i undervisningen. Dele af pensum overlades til selvlæsning.
Formål: Formålet med undervisningen i forvaltningsret på bacheloruddannelsen er at give de studerende kendskab til og forståelse for forvaltningsretlige grundbegreber, de vigtigste forvaltningsretlige regler og principper og deres indbyrdes sammenhæng, EU-rettens påvirkning og kommunalretlige grundbegreber. Indlæringen skal ikke blot sætte de studerende i stand til at løse konkrete uoverensstemmelser mellem myndigheder og borger, men også træne evnen til at forebygge sådanne uoverensstemmelser. Undervisningen i forvaltningsret sigter mod at give de studerende et godt indblik i såvel den konkrete retsanvendelse som bagvedliggende hensyn, bl.a. retssikkerhedshensyn. Det handler om at forstå, at forvaltningsret ikke kun er teknik og paragraffer, men i høj grad også afvejning af forskellige grundhensyn. Mere generelt skal undervisningen bidrage til at videreudvikle de studerendes argumentationsevner og metodiske færdigheder. Pensum omfatter tre delemner: sagsbehandling, hjemmel og prøvelse. Af praktiske grunde er undervisningen tilrettelagt således, at sagsbehandlingsregler behandles først, hvorpå følger gennemgang af henholdsvis centrale hjemmelsgrundsætninger og prøvelsesspørgsmål. Selv om pensum gennemgås i nævnte rækkefølge, tilsigter undervisningen i hvert enkelt delemne at integrere fremstillingen med de øvrige spørgsmål. Således vil f.eks. gennemgangen af sagsbehandlingsreglerne også inddrage relevante dele af hjemmels- og prøvelsesspørgsmål.
Indhold: Faget forvaltningsret beskæftiger sig med de generelle regler og principper for myndigheders organisation og virksomhed herunder specielt med retsreglerne om afgørelser, der har borgerne og virksomheder som adressater. I et intenst administreret samfund har de juridiske regler om forvaltningens dispositioner over for og samspil med omverdenen stor praktisk betydning for færdiguddannede jurister. Det gælder jurister, som ansættes i det offentlige, eller som kommer til at virke f.eks. i advokatsammenhæng, organisationer eller domstolssystemet. Undervisningen omfatter følgende hovedspørgsmål:
• Hvad er retssikkerhed? Hvilken betydning har retssikkerhed i forvaltningssystemet?
• Hvilke opgaver har den statslige og kommunale forvaltning? Hvordan er den bygget op? Hvordan styres den?
• Hvilken procedure skal forvaltningen følge, når den træffer en afgørelse eller disponerer på anden vis? Hvilke rettigheder giver forvaltnings-, offentligheds- og persondataloven den enkelte borger? – Sagsbehandling
• Hvilke retlige grænser gælder der for, hvad en myndigheds afgørelse, f.eks. en skønsmæssig afgørelse, kan gå ud på? Hvordan skal forvaltningen opfylde retsgrundsætninger om bl.a. saglighed, lighed og proportionalitet? - Hjemmel
• Hvad sker der, hvis disse regler og retsgrundsætninger ikke overholdes? Hvordan sanktioneres fejl? Hvordan fungerer domstolenes, ombudsmandens, rekursinstansernes og kommunaltilsynets kontrol med forvaltningen - Prøvelse.
Eksamen: Eksamen består af en 5 timers skriftlig prøve.
Kursus hjemmeside:
Pensum: Pensumlitteratur:
-Steen Rønsholdt: Forvaltningsret. Retssikkerhed. Proces. Sagsbehandling, 3. udgave, Thomson, 2010. Kapitel 1 og 8 er ikke pensum. Kapitel 1 anbefales som supplerende litteratur.
-Jens Garde m.fl., Forvaltningsret, Almindelige emner, DJØFs forlag, 2009, alle dele af bogen undtagen kap. 1.I-II og III.C-E, kap. 2, kap 3, kap 8. og kap. 9. Kapitel 2 og 3 anbefales som supplerende litteratur.
-Niels Fenger: EU-rettens påvirkning af dansk forvaltningsret, DJØF Forlag, 1.udg. 2010.
-Steen Rønsholdt, Kommunalret i grundtræk, 1. udgave, Thomson, 2008.
Supplerende litteratur:
-Michael Gøtze: Domme til Forvaltningsret, elektronisk udgave 2012.
-Michael Gøtze: Casemateriale til Forvaltningsret, elektronisk udgave 2012
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 10/4-2013



Københavns Universitet